13.07.2003

Summer Of Light - Interview med Son Of Light

IMG_2083.gifSon Of Light er en af veteranerne på den norske scene. Under sit tidligere alias N-Light-N har han været en stor del af Tommy Tee's udgivelser, hvor han køligt lægger en modvægt til den f.eks. noget mere flamboyante Diaz. Til Roskilde havde han bogstavelig talt valgt at stille i stærkeste opstilling med et tæskehold, der talte kæmpestore DJ Hercules og Whimsical fra 5te Kollone. Vi blev inviteret ind i hans backstage lokale før han gik på scenen, og her diskuterede vi hip-hop's forfatning både i Norge og verden generelt. Til trods for at rummet var et kaos af nordmænd, der skulle købe cigaretter og give hinanden daps talte Son Of Light talte afslappet, velovervejet og fokuseret

Kan du introducere dig selv for de danske læsere?

Son Of Light: Jeg repræsenterer noget der hedder Tee Productions, oppe i Norge. Det bliver styret af Tommy Tee, som I sikkert kender, som en af de hotteste producere overhovedet. Jeg arbejder på mit andet album, som gerne skulle udkomme i september-oktober. Ellers er jeg bare glad for at være hernede til Roskilde, you know? Der er en god vibe.

Hvad synes du om Danmark?

Jeg elsker danskere, og jeg har aldrig mødt andet en positivitet. Jeg kender en masse hernede, Tjes og Clemens og de folk, og de er altid afslappede og venlige når jeg er hernede. Det er en slags oase i forhold til Norge.

Din trackliste ligger lige her kan jeg se, har du lyst til at fortælle hvad du spiller?

IMG_2089-copy.gifYeah, jeg starter med en intro Tommy Tee har produceret, et monumentalt beat, der nærmest lyder religiøst. Min musik er ret mørk, i modsætning til dem der har spillet før mig, der har haft mere livlig musik, som publikummet bouncer til. Det er ikke min ting, vi spiller hotte tracks med masser af energi, men ikke 'happy-go-lucky' -agtig musik. Min musik er mere mørk og kold, som publikum kan få forfrysninger af, når de føler stemningen.
Jeg spiller både tracks fra"Deep Green" albummet fra 97, og fra EP'en som jeg udsendte sidste år til fansne, der har ventet på Son Of Light kom tilbage. Så har jeg nogen helt nye numre, jeg lige har lavet med Tommy, og et par futuristiske i-dit-fjæs-find dine-ordbøger-og-leksika-frem numre. Folk skal føle energien.

Hvad er dit mål med at lave musik?

Jeg vil få folk til at tænke over tingene, og jeg vil gerne bringe et poetisk perspektiv ind i hip-hop, så jeg maler billeder med mine ord. Folk skal selvfølgelig nyde musikken, men samtidig skal de kunne sætte sig ned og tænkte "wow, sådan har jeg aldrig set tingene før", så jeg laver noget, der er anderledes end flertallet.

Hvad betyder hip-hop for dig i dag?

Det er større end rock, techno og alle andre musik genrer lige nu, og mere kommercielt. Det handler ikke så meget om lyriske evner som tidligere. Produceren er mere indvolveret i processen, og mere central i at sende musikken i clubberne. Hip-hop er meget club-orienteret lige nu.

Du kommer fra Norges vel kendteste crew, men hvad er din mening om scenen deroppe generelt pt.?

De sidste par år er den eksploderet, og den er ude af proportioner lige nu. Markedet er så stort, og forbrugerne generelt er begyndt at bruge penge på hip-hop udgivelser, hvor det før kun var folk, der var en del af scenen, der købte udgivelserne. For mig er salg ikke så vigtigt, men scenen måtte gerne blive større som i Sverige, eller f.eks. Frankrig, hvor en række rappere går platin. Jeg er glad for at mange bliver større i Norge, for det bliver mere konkurrence præget, og det betyder at jeg selv skal være på mærkerne og finpudse mine skills, så jeg kan konkurrere. Der er en masse, der rapper på norsk deroppe, nogle af dem er gode, et par af dem er ikke. På engelsk holder folk som Whimsical - min back-up rapper her - det nede. Folk som Mad Con gør deres ting, Kleen Cut, Paper Boys... Diaz er en af de modersmålsrappere, som repræsenterer, han har lavet sit nye album på norsk, hvor debuten var på engelsk.

Yeah, og Vinni fra Paper Boys og Kleen Cut har også lavet vers på norsk, hvorfor gør du ikke det?

Jeg er fra en del af Norge, der hedder Mandalen - det er vores dirty south - og der er dialekten ikke specielt tilgængelig til at rappe i. Jeg kunne sikkert godt gøre det, hvis jeg virkelig ville, men jeg vil hellere have et bredt publikum, hvor folk føler mit materiale på tværs af grænser. Det er ikke fordi norsk er dårligt at rappe på, man skal også udfylde den niche af markedet, men jeg føler at jeg repræsenterer bedst på engelsk, for det er det jeg er vokset op med, og det jeg har dyrket.

Har du en mening verdens politiske sitiuation lige nu?

Det er bestemt en undtagelses tilstand, hvor amerikanerne har hævet sig over loven, sådan som de gjorde i mellemøsten og nu gør hvad der passer dem. Der er stor apati og ligegyldighed, også overfor store spørgsmål som krisen i Israel og Palestina. Jeg tror ikke bare som hærfører, men også som økonomisk magt bliver USA grunden til at vi stopper videreudviklingen, og skellet mellem rig og fattig bliver større.

Hvad ville du gerne have der skete i morgen hvis du kunne vælge?

Jeg vil gerne vågne op, med en smule tømmermænd og tænke ved mig selv: "damn, vi rippede det show til Roskilde!"

Se billeder i større format, Billede:
1 & 2


Posted by ptas at 15:31

Totally Equicez'ed Out - Interview med Cast fra Equicez

equicez_int.gifEquicez har været connected med Danmark siden Frez Force trak gruppen ned til en række live shows for et par år siden. Rapperne Cast og F_EMOne præsterede altid at rocke huset lige meget hvor de spillede, og hangen til freestyle cyphers og weed-smoking gjorde de faldt lige ind i et hvert jam. I midlertid har gruppen vokset sig store i Norge via albummet "Generation Equizes - State of Emergency", et hardcore og bangede album, de fleste hip-hoppere ville nyde. Da de denne gang optrådte til Roskilde var det med flere hundrede dedikerede fans i publikum, og de vandt givetvis flere både danske og svenske fans ved optrædenen. Bagefter fangede vi Cast, der sad og chillede på en bænk backstage, efter en veloverstået koncert. Cast syntes selv, han var et dårligt interview-offer, men selvom han mest grinede af spørgsmålene, fik vi stadig smæk for skillingen.

Så er I hjemme i Danmark igen, hvordan går det?

Cast Chiller, nyder at være her. Danmark er Skandinaviens hjerte, hehe. Vi fik masser af kærlighed fra publikum i dag. Jeg elsker Danmark, måske ikke så meget det I laver politisk, men jeg elsker at være hernede. Cool mennesker, billige øl og cigaretter...og så videre, hehe.

Jeg har ellers hørt du er blevet afholdsmand, så hvad sker der med du drikker Carlsberg?

Ahr, en af de her bliver jeg ikke fuld af.

Hvad var track-listen til showet i dag?

Vi startede med "Alias", det er andet nummer på albummet. Vi spillede "Live From Pass It", det er en single og video vi har ude. Uhm, hehe, jeg kan faktisk ikke huske det. Jo, "Drekka Låta" om at drikke og "Barnslig," som er vores nyeste single, der har vi en norsk komiker Atle Antonsen til at fløjte på omkvædet. Jeg var overrasket over at alle sang med på hooken hernede.

Omkvædet er jo også på norsk, så der må have været en del nordmænd i crowden. Albummet igennem rapper du på norsk, mens F_Em rapper på engelsk, hvorfor valgte i den sammensætning?

Jeg holdte op med at rappe på engelsk, og begyndte på norsk, så folk forstår alt hvad jeg siger. Det er en god kombination for dem, der ikke kan norsk lytter til F_Em og de andre lytter til mig. Men på det næste album rapper vi begge to på engelsk, vi er gået igang med at indspille det.

Eftersom jeres album hedder State Of Emergency hvad synes du som om den forfatning hip-hop er i nu?

Det ved jeg ikke rigtig, jeg lytter ikke til New York rap mere, jeg lytter mest til Dirty South.

Hvad er dit mål med at lave musik?

Det er faktisk bare at lave numre, og spille shows. Det er det eneste jeg kan finde ud af, jeg vil ikke gå tilbage til at vaske tog, som jeg gjorde.

Hvad ville du gerne have der skete i morgen hvis du kunne vælge?

Jeg ville gerne have en million dollars, en Ferrari og en yacht og et kæmpestort hus...i Afrika!

Posted by ptas at 15:29

Mad Connection - Interview med Mad Con & Ken Ring

IMG_2038.gifMad Con består af Kapricon fra Etiopien og Critics fra Sydafrika, der repræsenterer et af norges up-and-comming håb for efteråret. Til Roskilde var de et af de mest energifyldte bands til Nordic By Nature, og de sprudlede stadig af overskud da vi hookede op med dem i solskinnet bag scenen. Rapperne var smilende og venlige interviewet igennem, men alligevel ikke blege for at drille den danske rapporter, og det hjalp selvfølgelig ikke at svensk raps bullerbasse, Ken Ring, også havde slået vejen forbi. Vi fik fortalt en del eksklusive nyheder, et par håb og drømme, blandet med en personlig trussel og et opråb til de danske hip-hoppere.


Hvordan hookede Mad Con og Ken op med hinanden?

Kapricon: Vi tog over til Kens studie, og da vi fortalte vi skulle spille på Roskilde festival tog han med os herned. Ken har altså produceret den første single, det er et af de tungeste skandinaviske hip-hop tracks, nogensinde. Maaan, det track, det er så heavy!

I spillede et cool sæt i eftermiddag, kan I fortælle om de sange i spillede?

IMG_2043.gifKapricon: Det var alle sammen nye sange, fra vores kommende album - selv folk i Norge har ikke hørt dem. Den første single udkommer i august, produceret af Ken Ring! De to første singler udkommer på vinyl, og så dropper vi albummet officielt dem.

Critics: "Fuck You"
er af os selv. Det handler om de peoples, der ånder en i nakken og fortæller en masse bullshit 'yadda yadda yadda', dem siger vi 'fuck you' til. "Con Artist" er et billede af os selv, der forklarer hvem vi er, og hvad vi gør - for vi overlever ved at hustle. "Big T'ings" den selvfølgelig om at big t'ings a gwan, og folk må hellere vågne op. Vi er faktisk en af de eneste rent sorte grupper i Norge nu, og vi kommer med en forhammer, vi har tænkt os at hamre små, hvide drenge ned med! Just kidding...

Små, solbrændte drenge er det vel nu. I har arbejdet en del sammen med PaperBoys bl.a. på deres hit "Barcelona", hvordan kom det i orden?

Critics: Vi er faktisk en del af den samme klikke, vores selskab hedder AA Recordings, så hvis der er nogen folk derude med skills uden kontrakt, kom til os!

Hvad er jeres mål med at lave musik?
IMG_2047.gifKapricon:
At blive hørt, at få folk til at lytte til de ting vi snakker om. Vi vil naturligvis gerne leve af vores musik, og købe biler og tage os af vores børn, og hvis vi kan det mens vi gør det, vi elsker at gøre, samtidig med vi får respekt for det, er det smukt. Vi har ingen intentioner om at leve efter white trash idealer som Eminem.

Hvad betyder hip-hop for jer i dag?

Critics: Money, Power And Respect, haha! Nej det er en måde at leve på. Hip-hop betyder det samme for mig nu, som for ti år siden, men hip-hop er anderledes nu, der er for meget bullshit, og i stedet for at bruge hip-hop som et kreativt udtryk, bruger de det som en trend.

Ken:
Hvis det ikke var for hip-hop var vi motherfuckers ikke hvad vi er i dag, det eneste vi har er hip-hop. Vi voksede op med det, og vi er ikke en ting idag og noget andet i morgen.

Beautiful. Når albummet dropper, bliver det så en fælles skandinavisk udgivelse eller fokuserer I mest på Norge?

Critics: Vi er faktisk etablerede i Norge, så vi prøver at ramme hele Skandinavien...

Hvad synes I om verdens politiske situation nu?

Critics: For at samle det i en nøddeskal, er det bare fucked up. Det er sindssygt, stormagterne viser bare, hvor mange kræfter de har, hvor meget de kan manipulere os og snyde alle os udlændinge. Derfor repræsenterer vi for minoriteterne, dem der bliver bondefanget. I Afrika sulter over 30 millioner mennesker, og ingen bekymrer sig om hele det kontinent fordi lande i mellemøsten kæmper om olie.

Hvad synes I om Danmark?

Kapricon: Aw, Danmark er smukt, jeg elsker at være her. Vi har været her før da vi optrædte til Danish Hip-Hop Awards.
Critics:
Jeres joints er så stærke at jeg bare tog to hiv af en og faldt næsten ned at scenen og besvimende.
Ken: Må jeg sige noget før vi slutter? Danmark er fedt og alt det pis, men I burde få flere sorte engagerede I hip-hop scenen, flere indvandrere. For hver gang jeg kommer herned, og jeg har været her tit, hører jeg "Blacka blacka, blaw blaw, gangsta ditten og datten" og det er hvide motherfuckers dér siger det. Det giver ingen mening, det er os sorte, der har brug for hip-hop!

Se billeder i større format:
1 & 2 & 3

Posted by ptas at 15:27