02.07.2004

Rent Mel i Hjemmebanetriumf!

jo_rentmel.jpgDa de lokale Roskilde-drenge fra Rent Mel langt om længe indtog deres hjembys (og Nordens) mest berømte teltlejr, blev det med stil. Supplerende hinanden som et perfekt afstemt fodboldhold, leverede de et energifyldt, underholdende og nakke-nikkende set, der for denne anmelder blev 'Nordic by Natures' klare højdepunkt.

"Smid de hænder op, og sæt det pis igang" lød indgangsreplikken fra de fire energiske mikrofonkontrollører, i en entré badet i Christiania-flag, -bannere og -shirts. Op smed vi dem - og der blev de.
Bakket op på scenen af keyboards, guitar (betjent af rytme-konstruktør Attila) og skipperkor (fra en dude der hed Klaus(!)), fremstod Rent Mels beats fra det kommende album bund-funky, knipsende lette og indbød til bouncing i mudderet - ikke mindst når de afvekslende blev suppleret med humanbeatbox og scratchy-scratch fra DJ Møller.

De mange underholdende punchlines fra Jo, Hennessy, Tegnedrengen og Mikkel Mund gik for det meste klart igennem lydmandens anlæg og udmærkede sig især på de nye numre 'Drengerøv' og 'Fuck Dig!'.
Sidstnævnte effektive provo-hymne bliver første single på Cope Records og er featuret af Jokeren - også denne eftermiddag, da Storbystodderen hamselv dukkede op som trold af en æske og tog forskud på sin Roskilde '04 med et vers i vanlig overbevisende stil. Sjældent har så mange mennesker flippet hinanden the bird med så brede smil på læben.

Live kan man ikke få et bedre kvalitetsstempel, end når crowden rocker på numre, de aldrig har hørt før. Dét gjorde Pavillion-teltet - men naturligvis gav genkendeligheden stemningen et ekstra nyk, da Rent Mel afsluttede hjemmekampen med 'La' det ligg' fra Gadeplan-kompilationen.
Med på scenen under finalen, ivrigt svingende Christiania-fanen, var forresten den selvsamme 'Cutter fra Big Brother', der disses på nummeret...
Eneste mudrede finger der for alvor kunne sættes på settet var, at en lille halv time var alt for kort! Men det er selvfølgelig vilkårene til et arrangement som dette - og Rent Mel fik under alle omstændigheder lagt gevaldigt i kakkelovnen, når det gælder forventningerne til det (meget) længe ventede sophomore album.

Rent Mel på 'Nordic by Nature'. Pavillion, fredag.
4stole.gifPosted by Papi at 17:45

Grizzly eller Grisling? - interview med Gisli og DJ Talkback

gislifront.jpgEfter at have rocket Pavilion som andet act i Nordic By Nature programmet sidder Gisli og DJ Talkback ved et bord i scenens stjernespækkede backstageområde, og nyder forfriskninger og sparsomt solskin. De får dog ikke lov til at sidde i fred for rapspots nysgerrige udsendte, som stikker sin lille diktafon frem, og straks går i gang med at plage med spørgsmål om lidt af hvert...

Hej Gisli og Talkback, I kommer direkte fra scenen, hvordan synes I selv det gik?

Gisli: Cool, altså, der var lige et fuck-up med lyden på et eller andet tidspunkt, de havde ikke åbnet for kanalen til CD-afspilleren, men så begyndte jeg bare at rappe og så syntes folk at det var dope. Men det er jo superfedt, der er sindssygt mange mennesker og de er bare på! Jeg var overrasket over at folk bare bliver hængende fra de andre shows. Det er bare folk fra klokken 12 og til de slutter.

Hvor lang tid går der med at forberede sådan et show, og hvordan forbereder man sig?

Gisli: Det er jo sådan noget vi udvikler, også når vi er ude og spille på andre tidspunkter. Det afhænger af om man skal spille 20, 30, 40 minutter og så videre. Det er bare noget vi øver igennem og så øver vi op til showet. Vi har nogle grundrutiner, som vi kører med variationer, alt efter hvilket forum, det er i.
DJ Talkback: Man skal selvfølgelig øve rimeligt meget til et gig som det her. Vi har så ikke fået øvet så meget, men efter omstændighederne er det gået rigtig godt!
Gisli: Jeg har øvet en del sammen med natiLL for at få tingene til at fungere. Det var så til den sidste del af showet, og det gik supercool. Det var jo også den store ændring i forhold til hvordan det ellers er.

Det er vel også meget rart at have en støtte på scenen fremfor at stå helt alene?

Gisli: Helt sikkert! Specielt når det er sådan en stor scene, så er det vigtigt at have en ekstra person.

De numre som natiLL var med på, kommer de med på din plade?

Gisli: Ja, men natiLL er så ikke med på pladen. Men det er altså et par numre fra pladen, som han rapper ind over.

I spillede sådan et rocknummer, hvor kommer samplingen til det fra?

Gisli: Det er selvfølgelig riiiiimelig hemmeligt, hahahaha...!
DJ Talkback: Men der er ingen, der kender det. Det er et australsk rockband fra 70'erne. Det er jo min ting at lave de dér rockting dér, jeg har rigtig meget på lager fra samme skuffe.

Så man kan måske regne med at der kommer mere af den slags på pladen?

DJ Talkback: Helt sikkert, jeg laver også noget i samme kategori med forskellige andre, og forhåbentlig kommer der mere af det ind i genren generelt.

Hvad kan vi ellers forvente os af pladen, og hvornår kommer den?

gistalk2.jpgGisli: Den skulle gerne komme til efteråret, vi er i gang med at indspille nu her. Men jeg har rigtig travlt, og Lasse (DJ Talkback) har også haft travlt, man har eksamen og tiden går hurtigt. Men pladen skulle gerne droppe omkring november.

Hvor indspiller I henne?

Gisli: Vi har indspillet en masse demoer oppe hos Lasse, og så har jeg også været i København og indspillet med Rent Mel, jeg har lavet fire numre med dem. Jeg har også lige lavet et nummer med Tue Track, og det skulle gerne blive til ét til. Jeg har fået tracks'ne og indspillet dem ude i Åbyhøj, hvor min storebror har et studie. Han er producer, men det er i en helt anden genre. Det er så dér, hvor jeg bruger en del af min tid.

Hvad skal der så ske, når pladen kommer? Skal I ud og spille en masse?

DJ Talkback: Så meget som overhovedet muligt, håber vi. Aarhus TookIt er ihvertfald confirmed. Man kan sige, vi skyder også lidt udenfor Danmark. Vi prøver at ramme lidt bredere med pladen, ikke USA som sådan, men Skandinavien, Tyskland, Frankrig og sådan noget, det er det potentielle marked. Vi prøver at hooke op med noget management, for det er lidt uoverskueligt at komme ind på det marked, hvis ikke man har kontakterne. Der er ingen af os, der har vanvittigt meget erfaring med eller lyst til at tage os af dén del, så det er meget cool at få nogle folk, der har forstand på at tage sig af det.

gistalk.jpgGår I så og networker lidt her på festivalen?

DJ Talkback: Det gør vi jo altid, det kan næsten ikke undgåes, når man omgåes folk i samme branche. Vi networker nok ikke specielt mere her end andre steder...
Gisli: Det synes jeg heller ikke, det er ikke anderledes end hvad man altid gør.

Nu er I så færdige med at optræde for denne gang, hvad skal I lave på resten af festivalen?

Gisli: Jeg skal ind og se N.E.R.D i aften ihvertfald! Ellers ved jeg slet ikke hvad jeg skal se, for mit program er blevet væk... Jeg har lige nogle danske ting, som jeg nok skal se, ellers er det jo bare at chille og håbe at vejret bliver godt.
DJ Talkback: Ja, det ser jo meget godt ud nu...
Gisli: Hvad fanden skal man ellers lave, prøve at se om man kan få fat i nogle frække tøser eller noget.

Hvad siger I til Wu Tang, kan vi få et bud på et muligt line-up?

DJ Talkback: YES! Mit bud er at Masta Killa, U-God og Cappadonna kommer, og så sådan nogle som Sunz of Man, Killerbees, den slags Wu Tang hangarounds. Jeg håber selvfølgelig at Ghostface og Method Man kommer, men det gør de jo ikke, de har ikke tid. OL' Dirty, han må ikke engang rejse uden for USA. Jeg satser på det dårligste line-up, helt sikkert!

Hvor mange procent sætter I på en aflysning?

DJ Talkback: Det gør de ikke.
Gisli: 80%!
DJ Talkback: Hvis de ikke kommer, så bliver der rigtig meget ballade! De laver ikke en Wu Tang!
Gisli: hahahaha...

Tilbage til jer selv, hvad med fremtidige samarbejder?

DJ Talkback: Jeg laver Strøms album, Gislis album, noget nyt Jokeren. Jeg laver noget med Tjes Boogie, noget med Creative, noget Øverste Etage og noget r'n'b halløj. Så har jeg en masse beats, der ligger og venter på at blive lavet.

Hvad med dig, Gisli - noget med Prince Po?

Gisli: Jeg har ikke fået fat i ham endnu, desværre. Jeg håber da jeg når at fange ham. Men en del af mit album er jo ved at være færdigt, nogle af sangene mangler at blive mixet og sådan noget. Så har jeg lavet et album med Kresten Osgood med noget mere improviseret musik med live instrumenter.

Kommer det til at være en del af pladen?

gistalk5.jpgGisli: Nej, planen er at det kommer til foråret.

Hvad kommer albummet til at hedde?

Gisli & DJ Talkback: It's Gotta Be About Loooooove!!

Så du holder det i kærlighedsgenren?

Gisli: Det er ikke bare sådan noget at jeg sidder og synger I love you, I love you, I loooove you. Der er jo også bare kærlighed på mange måder, selvfølgelig kommer der også en kærlighedssang eller to, men det handler om kærligheden til at rappe.

Posted by Mismarie at 17:05

@ it again

@ it againFresh tilbage fra Staterne til forlænget jetlag på plørepladsen, rykkede undertegnede til rendez-vous med Rapspots og graff-eventcontainerens ragtag-outfit. Efter en prætentiøst, men desværre ganske sølle udstyret og fatalt overprisbehæftet burgøjserburger, stod den på Joss Stone i et på sædvanligvis for festivalen for lille telt (Odeon). Fordi sponsorene hos Tuborg igen (igen!?) har fået for få stande, og tørsten var stor, måtte halvdelen af koncerten nydes på afstand fra den fuldstændig afsindige men helt typiske ølkø i stædig venten på to rammer Guld. Og da en særdeles ihærdig, grænsende til det afsindigt belastende svensk krussamler løb interferens under anden halvdel af showet, var det lidt svært at fastholde koncentrationen. Det hjalp ikke da selveste DJ Carsten mistede besindelsen og bogstavelig talt jordede den stakkels bægerflicka, der besynderligt nok ikke tog det ilde op og et mudderbad rigere fluks genoptog sin mission. I denne sammenhæng hjalp det nok også at Branderten i et kortvarigt anfald af dårlig samvittighed prompte undskyldte ved at overrække hende en af sin makker, Jespers fadbamser (naturligvis helt uden forudgående konsultation hos ejermanden).

Anyhoo, det var Joss Stone vi kom fra. Opbakket af et eminent velspillende orkester sang hun sig lifligt igennem såvel prunkløst udførte covers som en række af sine egne kompositioner. Lækkert og perfekt chillet til at ledsage en begyndende brandert uden det ellers forventelige knas fra gårsdagens flyvetur. Eneste indvending fra denne side var såmænd, at det hele lød en smule for perfekt og lidt for behagesygt. Afslebne kanter og friktionsfrit gled skaber ikke en souldiva, men da talentet er åbenlyst og debutalbummet stadig er i vente, er det ikke urimeligt at forvente sig meget af den stadig purunge sangerinde, og det er under alle omstændigheder rart at få bekræftet at Roskildefestivalen stadig står ved sit nyfundne engagement i soulmusikkens fornyere.

Med kæppen solidt plantet i ørene, kunne vi derfor tilfredse pløje videre efter endt gerning. Da gemytterne ikke just var på bølgelængde med Korns tonsertråd, blev næste stop Ballroomteltet, hvor det algiersk-marokkansk-franske fusionsorkester Gnawa Diffusion fyrede op. Med en bouncy blanding af reggae, ragga, ska og traditionel nordafrikansk gnawa leverede orkestret et topfedt partyshow. Dynamisk kombinationsspil trommeslager og percussion imellem og en eminent toastende og udmærket syngende frontmand på det langstrækte strengeinstrument gimbri var eliksiren og sikrede aftenens naturlige kulmination.

Derefter retræte til redaktionsvognen, med mundgodt og –lort i den hårde stil, som det hør og bør sig. Festivalen er startet!

Posted by Mat at 16:23