07.07.2004

Årgangssvin – interview med Niarn

niarn_roskilde.jpgEfter Nordic By Nature er der tumult ude i Niarns lejr. Der bliver flået i ham fra alle sider af folk, der vil ønske tillykke med showet. Niarn selv er ret afdæmpet, han virker træt efter sin optræden. Egentlig skulle vi bare have haft et rapspot-stationdrop og været ude af klappen, for backstage området var ved at lukke. Niarn har i midler tid et par ting han gerne vil have fra brystet, så mens han bander og svovler sig gennem svarene på vores spørgsmål, bliver det faktisk til et mini interview.

Du har lige spillet på Roskilde, hvordan går det?

Det går som en pik i en fisse! Men nu, som rapper gælder det om at være helt vildt cocky, men det kan jeg bare ikke, det en fucking drengedrøm, der går i opfyldelse. Jeg var her selv første gang i ’95, så selvfølgelig er det en drøm, at spille her, det er bare monster-fucking-overblæret!

Hvad synes du om Nordic By Nature?

Det er fedt at samle hip-hoppen, for jeg tror det gør at, der kommer flere mennesker til. Hvis man spredte arrangementet, ville det gå ud over det hele. Så siger folk nej, det gider vi ikke gå over til, og så venter de til der kommer det ene act de vil se. Her kan de se det hip-hop de vil, og så kan de skride igen.

Hvordan havde du det med, at det var dig der lukkede scenen?

Det kunne enten blive godt eller dårligt. Jeg tror der var flere mennesker til nogen af de andre shows, men stadig så tror jeg, jeg fik lortet til at eksplodere mere end nogen af de andre gjorde. Så faktisk var det sgu ret fedt.

Har du noget på vej, hvad skal man kigge efter?

niarn_interview.jpgMit fucking album, det kommer ud til efteråret, september-oktober-agtigt. ”Årgang ’79”, så det skal I fandme ikke gå glip af.

Hvad kan man forvente af det, er det en ny lyd?

Man skal ikke forvente en åbenbaring, men jeg synes godt man kan forvente at høre noget man ikke har hørt før. Jeg vil ikke sige det er en ny lyd, det er anderledes i hvert fald. Det er mere bart, synes jeg. Jeg åbner mere for mig selv, end så mange andre rappere gør. Jeg går ind og tager fat i de svage sider på mig selv, selvfølgelig er der også noget om, hvor sej jeg er, det skal der jo være når man er rapper. Men de svage sider er i fokus, jeg krænger mig selv ud.

Hvad er det så for svage sider?

F.eks. udgiver man sig som sig for at være den sejeste og cooleste, men nogen gange så hader jeg også Niarn og synes han er en nar. Så ligemeget hvem du er, og hvor sej du synes jeg er, skal du bare vide at jeg har det lige så fucked up som du har det!

Posted by ptas at 19:46

Mod Ros! Jokeren @ Arena, Søndag

jokeren_roskilde_small1.jpgEt af de positive elementer ved Jokerens soloeventyr er tilføjelsen af Booty Cologne som musikalsk opbakning til liveshows. Det tænker jeg ved mig selv, så snart tæppet går op for Jokerens show på Arena og afslører bandet, konferencieren introducerede som Body Cologne. De lægger ud med et tungt, pulserende groove, hvor bassen øjeblikkeligt får det pakkede telt til at vibrere. Jokerens playerudgave af Fader Vor flyder over musikken, og så kommer han selv på scenen. Iklædt rødt Flamingo-gear, nybarberet med et svedent grin og blinket i øjet gemt bag mørke shades. Præcis dér, Jokeren er på scenen.

I Dabba Dons naturlige fravær, har Jokeren allieret sig med Orgi-E fra Suspekt som co-rapper, og der bliver brug for ham allerede fra første nummer. Mens Booty Cologne spiller beatet til Sulten går rapperne i krig med teksten. De griber de trådløse mics og kommer ud til scenekanten, i modsætning til tidligere på Jokerens tour, hvor brugen af mikrofonstativer har givet et fastlåst, stillestående indtryk. De rapper nummeret så intenst, man glæder sig over Jokeren ikke gjorde som han truede med og ”forlade dansk rap nu, med god standing.” Versene backes op af Tue Track, der scratcher i a capellaen, hvilket fungerer så godt, jeg synes de skulle gøre det det på alle numre. Orgi-E har i dagens anledning sit eget Sulten-vers, og han viser næste generation ikke mangler eye of the tiger med rim, han siger er: ”Fuckin’ tung at danse med - som Lotte fra Chala”.

jokeren_roskilde_small2.jpgEfter en rocket version af Udveje, hvor Mark Linn supplerede med sang, får vi et medley af sange, om emner hvor Jokeren mener skoen trykker. På Somom.com er han utilfreds med musik-download, misforstået berømmelse disses på Det Ku’ Ha Været Dig, og til sidst får ekskæresten fingeren på Kvinde Din (Møgluder). Der bliver taget pænt mod det nye, seriøse materiale, og publikum m/k synger endda med på møgluder-omkvædet, men showet når først klimaks ved næste sang.

Beatet til Havnen slammer ud af højttalerne, og crowden begynder på omkvædet fra første takt, så man skulle tro alle i Arena-teltet kom direkte fra Christianshavn. Jokeren forstår at ride på succesen, og fremfører alle de oprindelige vers, verset fra Drop Dead-remixet, og trækker endda Niarn op til et gæstevers, det eneste man mangler er et ’Lunden vers fra Orgi-E. Bandet gør sit til nummerets eksplosive effekt, og StunnGun rammer sine trommer så man tror skindet sprænges. Da nummeret slutter, får det koncertens største klapsalve, men en del går bagefter, eftersom de har hørt det nummer de kom for.

jokeren_roskilde_small3.jpgMed et DGP-medley i baghånden har Jokeren dog rigeligt at tilbyde os i teltet, og bandet giver igen lyden en hestesko opad. De lægger Zapp-agtig funkyness på Super Jay, igen med Mark Linn på kor, hvor Abdullah S får bassen til at pulsere ud i rummet. Jokeren har tilføjet et vers fra Den Danske Skole, men understreger at vi ikke længere skriver ’96: ”for hvis du går og spekulerer på, hvad jeg repræsenterer er det, Flamingo Fabulous!” Den Dræbende Joke får også en revival, men bedst fungerer Spændt Op Til Lir, fremført uden syngepiger, og med Billy Squiers legendariske Big Beat-break under.

Tilbage i Alpha Han junglen er det som om showet ikke helt er blevet synkroniseret. Jokeren indleder ellers fint med en kommentar om de italienske tudefjæs til EM, før Tør Øjnene, og den laid back Livet I Krybesporet burde også have hittet. Men det hele ligger for løst, og publikum, der efterhånden har været igennem et monsunvådt festival virker efterhånden trætte. Orgi-E står for det meste publikumskontakt, og da Jokeren spørger om vi har en god lørdag, virker det halvuengageret. En scratch session fra Peder & Tue Track, bringer showet tilbage på sporet, men man savner intensiteten fra første del.

jokeren_roskilde_small4.jpgMod enden går der rock i koncerten. Først spiller Jokeren Gigolo Jesus, hvor specielt keyboard bassen lægger sig som et fedtlag over musikken. Knox fra FF-squad assisterer på rap, mens Mark Linn viser sig som multiinstrumentalist og griber guitaren. Det fungerer okay, men det hele virker alligevel for kontroleret, og man savner noget anarki i lyden. Som ekstranummer får vi Dommedag Nu, Jokerens nok bedste tekst, men igen i en mudret surf version. Jeg spekulerer over om Jokeren helst vil være Danmarks bedste rapper, eller frontmand i et almindeligt rockband.

Koncerten var som helhed en blandet affære, med sporadiske pletskud – specielt Sulten, Havnen og Spændt Op Til Lir. Jo, det var en regnfuld søndag eftermiddag og alle var efterhånden slidte, men når Jokeren spiller mod Ros, sætter man forventningerne en tak i vejret. Booty Cologne som liveband og Orgi-E som backup, gav hvad de kunne for at kickstarte koncerten. Jokeren syntes også at have sat et ekstra gear på sig selv, men det virkede alligevel som om, slutningen var rutinepræget. Det blev for ordinært og vi fik ikke fik det kanonslag af en afslutning på festivalen, man kunne ønske sig.

3½ ud af 5 35stole.GIFSe billeder fra Jokeren i stort format:
1, 2, 3, 4, 5, 6 og 7.

Billeder af Rasmus Dengsøe © Rapspot.dk

Posted by ptas at 18:06