10.07.2004

Interview med Freestylevinderen Tempo Bang

tempobangportrait_intw.jpgVinderen af Roskilde Skatescenes freestyle battle 2004 blev 16 årige Tor Bang, a.k.a. Tempo Bang. Jeg mødte ham på Roskilde Festivallen hvor vi begge fejrede fødselsdag, men hans gavebord var unægtelig mere imponerende end mit og inkluderede sponsorlir, et 1.prize grafittibanner og en overvældende sejr over mange unge, sultne modstandere; en sejr hyldet af hundredevis af tilskuere fra hele skandinavien.

”Ham kommer man til at se i Cirkusbygningen til Fight Night finalen i år” tænkte jeg, og besluttede mig for at finde ud af mere omkring hvem han egentlig er. Det skulle komme til at vise sig at jeg tog fejl med hensyn til Cirkusbygningen, men til gengæld fik jeg en god snak med freestyleren der accellererede ind på førstepladsen den regnvåde onsdag eftermiddag.
Her er hvad jeg fandt ud af.


Tillykke med sejeren på Roskilde.
Jo tak.

Var du overrasket?
Nej, ikke rigtigt.

Kendte du godt dine modstandere?
I starten havde jeg regnet med at vinde, da jeg vidste at der ikke ville komme nogle store navne, men da jeg hørte Storm G rappe, kunne jeg godt se jeg ville få noget modstand.

Hvor længe har du freestylet?
I et år. Jeg startede med min kammerat Fantomet efter vi havde hørt nogle Fight Night battles, og vi selv ville være lige så gode.

Er der nogen af rapperne fra Fight Night der særligt inspirerede dig?
Jeg ved ikke helt om man kan blive inspireret af andre rappere i freestyle, da det hele er inspiration, men MikL var helt klart en stor inspiration i det at han efter min mening er Danmarks bedste freestyle rapper.

tempob_1_intwi.jpgSå du synes ikke det var Strøm der skulle have vundet i 2003 ?
Nej, det var helt klart uretfærdigt at Strøm vandt, han havde nogle gode punchlines, men de blev alle sammen hevet ned af MikLs kontra-punches.
for eksempel brugte Strøm det meste af sin første runde på at disse MikL med at han ikke havde hår på bollerne over emnet "skrabede løg". Som svar sagde MikL:
"Du tør ikke svine mit crew//
jeg barberer mine boller - du har ikke fået hår på dine endnu//
"
og i anden runde sagde Strøm:
"Du vandt den der Award, og det er sgu trist for//
enhver kan battle Jøden og nævne Hitler//
"
hvortil MikL svarede:
"Du er ikke så god mand//
Du nævner Jøden, han gav mig faktisk lidt mere modstand//
"
og dertil skal det lige siges at Jøden gav op før hans battle mod MikL var færdig.

Hvad tror du så er grunden til at MikL tabte til Strøm alligevel?
Jeg har hørt nogle rygter, men da jeg ikke selv har undersøgt sagen skal jeg ikke gøre mig klog på det.

Hvad er det for rygter?
Rygter der siger at Per V stemte på Strøm fordi de er på samme label
men jeg regner ikke med at det her interview skal handle om Fight Night finalen 2003?
Nej, men det handler jo om gamet.

tempob_2_intw.jpgDu stiller vel op i Fight Night i år?
Selvfølgelig, men jeg skal til Canada i slutningen af august, så jeg kan desværre ikke komme med til finalen i Cirkusbygningen.

Bliver du væk længe?
Nej, kun et år. Så planen er at jeg skal tage nogle MC´er fra Toronto ud på engelsk.

Så du rapper også på engelsk?
Ja. Jeg har ikke rappet på engelsk i et stykke tid, men det er planen at jeg skal vende tilbage til det når jeg tager til Canada.

Du viste også at du er meget politisk bevidst (på scenen efter din sejr i Roskilde hvor du stod frem og opfordrede folk til at bekæmpe USA´s mellemøstpolitik). Har du nogle officielle politiske tilhørsforhold?
Jeg er socialist, så når jeg nu engang bliver gammel nok til at stemme bliver det nok ikke Venstre der får min stemme. Nærmere de rød-grønne.

Hvordan opfattede du at folk tog imod dit politiske budskab på scenen efter sejeren?
Ikke så godt. De havde nok forventet at jeg rappede en tekst i stedet, og så havde Seattle rapperne (red: Cancer Rising) jo allerede sagt noget om præsident Bush om mandagen, så folk var nok lidt trætte af at høre om det.

tempob_4_intw.jpgEr du udelukkende freestyler eller skriver du også alm. raptekster?
Jeg skriver også egentlige raptekster. Alt fra blær til politik, på både dansk og engelsk.

Hvem synes du er Danmarks bedste rapper på engelsk?
Jeg kender ikke så mange danskere der rapper på engelsk, men ud fra det indtryk jeg har fået er der ikke så mange der kan nå det amerikanske niveau. Dog hørte jeg Gísli på Roskilde Festival, og han var ret god.
Og så er der selvfølgelig Eloquence fra Kontro-Vers - han holder hele vejen.

Hvem er dine yndlings MCér ?
I hele verden? Hmmm.. Wu-Tang Clan, Eminem, Gang Starr, Immortal Technique, Mobb Deep, Nas, MC Clemens, Sun r.a, Shyheim, Killah Priest, De La Soul, Atmosphere, Lifesavas og Jedi Mind Tricks.

Så du synes Clemens er Danmarks bedste rapper?
Ja. Af alt det danske rap jeg har hørt, er han den eneste der har formået at komme på niveau med det rap der bliver lavet i Nordamerika. Han er også en af de få danske rappere der har lavet nogle virkeligt meningsfyldte tekster, og så laver han også politisk rap.
Desuden er de beats han bruger på Regnskabets Time nogle af de bedste jeg har hørt i dansk rap.

tempib_5_intw.jpgHvis du skulle være med i et rap- crew i DK og du kun kunne vælge mellem Helt Sikkert og F.I.P.G.C. hvilken en af dem ville du så vælge?
Det skulle helt sikkert være Helt Sikkert. F.I.P.G.C.s tekster handler jo næsten kun om sex og at være gangster. Af det jeg har hørt, er Orgi-E den eneste talentfulde rapper i det crew, og han spilder sit talent ved at rappe sammen med dem.
Helt Sik, til gengæld, laver fed musik spækket med ordspil og komplekse rim. Sphaeren har også lavet et par sange der handler om andet end blær, IRA, Forbrugskunst og Ord Jeg Ikke Forstår. Desuden var det helt klart Joe True der vandt deres beef.
"Fuck med Helt Sik// stor nok click til at du ikke behøver at dele pik//"

Nu har du ikke været inde på de største navne såsom Jokeren og LOC, hvem spår du bliver det næste brag fra undergrunden til mainstreamen?
Jeg ville jo håbe det blev Tempo Bang..
Ellers ved jeg sgu ikke hvem det kunne være - problemet med at bryde igennem til mainstreamen er jo at man for det meste bliver nødt til at BLIVE mainstream, og det er det jo de færreste rappere med selvrespekt der vil være.

Det er Clemens da? ("Hip to the hop pop " og “Lad os fæææste”)
Ja, jeg er heller ikke så meget nede med det musik han har lavet på det sidste. Men han brød jo igennem før han blev mainstream, og jeg håber på han kan vende tilbage til noget af det substans han havde i sin rap i starten. Problemet er jo også at de fleste har mange idéer til at begynde med, men med årene løber de tør. Så det er de færreste musikere der udgiver mere end to plader af virkelig høj kvalitet.

tempob_6_intw.jpgVil du leve af rappen eller satser du anderledes?
Jeg satser på at få en uddannelse. Som MC Clemens svarede da han blev bedt om at give et råd til alle de upcoming rappere der er rundt omkring: "Drop det og få jer en uddannelse i stedet."
Jeg ved ikke hvilken endnu, men det skal i hvert fald være en universitetsuddannelse.
Og så håber jeg på at kunne bruge den viden jeg tilegner mig i min rap, for eksempel i filosofiske eller politiske spørgsmål kunne jeg måske opnå noget indsigt.

Studerer du dine freestyle modstandere før du battler dem? Eller nøjes du med det du kan se når i træder ind i "ringen" ?
For det meste kigger jeg lige for at se om jeg kan finde noget at sige om dem ud fra deres tøj eller udseende, men jeg gør det ikke så meget som jeg måske burde. De sjoveste punchlines kommer også nogle gange mens jeg rapper.

Er der ting du absolut ikke ville være led nok til at bruge?
Tja, det er der nok. For eksempel battlede Rocc mod Smeden i til et arrangement i Yo-Town, hvor næsten alle dissede Smeden med hans flade næse. Det synes jeg (ligesom det buhende publikum) var lidt for meget, næsten også for nemt, at disse ham med en skade han havde fra fødslen. Hvis min modstanders mor var død af kræft, ville jeg selvfølgelig heller ikke disse ham med det.

Så er du vel nærmest en gentlemanfreestylerapper?
Det kan man vel godt sige. Men det gør mig ikke mindre dødbringende.

Hvis du selv var et våben, hvilket våben ville det så være?
Et samuraisværd. A Wu-Tang sword. Så ville jeg vide at min mester levede efter en kode, som jeg selv ville leve efter. The Code of the Samurai.

Men vi lever i en verden hvor den eneste kode der betyder noget for os er den til dankortet?
I mit tilfælde hævekortet.

Hvilken af de punches der blev brugt mod dig på Roskilde imponerede dig mest?
Hmm.. jeg kan sgu ikke så godt huske hvad der blev sagt. Jeg hørte vist heller ikke så godt efter... Men der er en jeg husker! Efter jeg havde fået emnet "fredag" sagde Storm G noget i retning af:
"Din overmand har du mødt//
Fredag den 13. må have været den dag du blev født//
"

Hvem var det så der dissede de svenske piger hele tiden?
Hmm... det var vist min homie Fantomet. Eller også var det Storm G. Det kan jeg sgu ikke helt huske...

Var du på stoffer?
Nahh.. Vist kun det hash jeg fik af publikum. Men jeg kan ikke rigtig huske det...

Hvordan kom du til at hedde Tempo (Bang) ?
Tja, jeg hedder jo rigtig Tor Bang. Så syntes jeg det ville være fedt at beholde mit efternavn, og da jeg tænker i et Banging Tempo var Tempo Bang jo meget nærliggende. Desuden bliver MC´er jo BANGe for mit TEMPO

tempob_8_intw.jpgDu er ikke nervøs for at blive til TAMPON i en omgang scrabble?
Jeg har selv tænkt på det... Tampon Beg.
En tampon sølet ind i beg (tjære).. ikke lige hvad man helst vil være!

Hvem er dine foretrukne danske producere?
Jeg må ærligt indrømme at jeg ikke kender så meget til danske producere, men af dem jeg kender er Rendesten klart min favorit.

Hvor er du egentlig fra?
København - Vesterbronx!
Born and raised?
Nej, jeg flyttede hertil fra Rødovre for nogle år siden - klogt træk.
Så jeg har ikke tænkt mig at lave en "Hvor er du fra.." sang ligesom Jokeren, når jeg nu ikke er vokset op på Vesterbro. Til gengæld elsker jeg Sphaerens ”Kbh.dk.”
"Du er fra Sydhavnen, du er jo syg!//
ville jeg være mindre syg/ hvis jeg kom fra indre by?//
"

Er der nogen danske rappere (uden for F.I.P) der efter din mening burde få frataget deres raplicens?
Hmm.. Er L.O.C i F.I.P? Nej, han arbejder vist bare sammen med dem...Så vil jeg sige L.O.C.
Jeg kan egentlig meget godt lide Jokerens sang på Gadeplan, men efter at have hørt ham på Roskilde og de beats han bruger, og efter at have hørt den der "MØGLUDER!!" sang, burde han også få frataget sin raplicens. Og så er der jo selvfølgelig Niarn, hans skal også inddrages!

Hvad er der galt med L.O.C? Synes du ikke han har en fed stemme og et lækkert flow?
Nej, man bliver ret træt af hans flow efter at have hørt halvdelen af hans sang, og så er rap jo også mere end bare stemme og flow. Indholdet i hans tekster er ensearchformigt og kedeligt, hans rim er skod og hans beats er endnu værre. Jeg har kun hørt ham bruge 1 okay beat.

Hvad med Malk De Koijn?
Dem er jeg sgu heller ikke så vild med. De burde nok egentlig også få frataget deres raplicens. Man bliver så træt af deres flow - det er det samme som Casper Christensen har når han skal rappe for sjov. Og så bliver det jo også lidt kedeligt at høre på sort snak i længden, når der ikke er nogen mening i det. Og nej, det er ikke fordi jeg ikke kan forstå det.
Jeg har endda diskuteret det med min ven der en Malk De Koijn fan, men det er ikke lige helt dybt nok til mig. Immortal Technique 4 ever!!

tempob_7_intw.jpgHvad synes du så om Kasper Spez; punchline rapperen?
Han skriver rigtig nice tekster. Jeg ville nok bare ikke købe hans cd hvis den kun bestod af punchlinerap, men jeg skal nok købe den alligevel, for jeg har hørt et track på nettet som ikke bare var punchlinerap. Immortal Technique laver også punchlinerap, og blander det nogle gange med noget politisk. For eksempel:
"I'm a mercenary, I don't care how I get richer//
like American companies doing buissness with Hitler//"
"And if you go platinum, it aint got nuttin to do with luck//
it just means that a million people are stupid as fuck//
"

Hvilke genrer af musik hører du udover hiphop?
De fleste. Mest rock og klassisk, men også noget elektronisk, og nogle gange jazz. Blandt andre Nirvana, The White Stripes, Bach, Opiate og Fatboy Slim.


Interviewet er slut og jeg takker Tor for hans tid.
Det er sjældent man møder en fyr med meget viden og mange meninger når han er 30, men endnu mere utroligt at møde en der besidder begge dele som 16 årig. Tempo Bang er ikke bange for at sige hvad han tænker og stå ved det, fuldstændig uanfægtet af dansk jantelov og hiphoppolitisk korrekthed. Hans ærlighed er skarpsleben og må være respektindgydende for en uanende modstander i en cypher.
Den knægt har løg – skrabede eller ej!

Posted by Ann Noyd at 15:20

Stationdrops - Promoe, DJ Large, Timbuktu, Supreme og Definite

promoe_large_timbuktu.jpgBackstage på Pavillionen møder vi dele af de norske og svenske optrædende til Nordic By Nature. Se dem give den op for moderskibet Copenhagen Rapspot ved at klikke på deres navne.


Promoe, DJ Large og Timbuktu
, Supreme (Looptroop) og Definite

Posted by Køhl at 11:26

Flere Roskilde Slamlus

rosmudder_04.jpgSå er der kommet monster mange flere fotos op fra alle festivaldagene på Roskilde! Tjek alt fra danske rappere til goe kasser lige her.

Posted by Ann Noyd at 02:44