10.11.2003

Fra Hver Dag til U vs. Y

2003_uvsyinterview_ufoyepha1_small.jpgDe fyrede den af til DM I MIX, de spillede på Århus Took It da Static og NatiLL aflyste, deres single Hver Dag har sneget sig op i den gode ende af diverse hitlister, solgt langt over forventning og videoen er ikke et sjældent syn på Boogie. Lige pludselig er Ufo Yepha over det hele. Både i hiphop undergrunden og i hverdagens radio.

Nu er de også klar med U vs. Y, det debutalbum, der bliver udgivet og promoveret gennem Playground Music og som skal følge op på Hver Dags succes.

Det er ikke mere end en uge siden masteren blev afleveret, da jeg møder Ufo (Kristian Humaidan, 22) og Yepha (Jeppe Bruun Wahlstrøm, 20) i lækre lokaler hos Playground i den pæne ende af København K.

Det er ikke så lang tid siden Rapspot sidst snakkede med jer. Det var på Roskilde lige da jeres single Hver Dag kom ud. Hvad er nogle af de mest betydningsfulde ting, der er sket for jer siden da?
Ufo: Vores plade er blevet færdig.
Yepha: Hver Dag kom ud.
Ufo: Den har solgt helt vildt over forventning af en single. Der har været en masse fokus på os lige pludselig. Så det har været vigtigt i forhold til det, at vi har været ude og spille en hel masse og så har vi kunne leve af at spille og lave pladen færdig i hverdagene uden at skulle tænke på at arbejde.
Yepha: Ja det vigtigste var at få skrevet pladen helt færdig og indspillet. Det var for vildt mand.
Ufo: Det er jo første gang vi prøver at lave en hel plade…det er fandeme et stort arbejde, at få det helt færdigt.

Der er sket en hel del for jer det sidste stykke tid. Hvordan så en normal dag ud i jeres liv for et år siden?
Yepha: Jeg gik på musikskole i Aarhus og tog et kursus et halvt års tid. Sad også bare og byggede op og lavede hiphop under Den Fri Ungdomsuddannelse.
Ufo: Jeg havde orlov fra Journalist Højskolen, det har jeg sådan set stadig væk. Så jeg stod op kl. 11.00 og tog på arbejde i en fritidsklub, kom hjem klokken fem rimelig smadret og kunne egentlig ikke rigtigt nå at få lavet noget musik om aftenen. Og så gik vi og rodede med en eller anden video til sådan et eller andet nummer der hed Hver Dag..
Yepha: ha ha ..nå ja det gjorde vi også.

2003_uvsyinterview_ufo_small.jpgHvordan har det set ud her det sidste stykke tid?
Ufo: Det er bare stå op kl.12.00 måske. Vi har indspillet en del hjemme hos mig og gået i gang med at indspille fra klokken to, når vi lige har fået stemmen i gang, til sådan ti-elleve om aftenen kun lige afbrudt af at være ude og spise et eller andet hurtigt, man havde ikke tid til at lave mad. Klokken elleve ruller man måske lige en joint og ryger den, og så skriver man videre på nogle tekster, som vi mangler i forhold til pladen indtil klokken 03. Så går vi i seng og står op igen kl. 12.00 og så kører det forfra. Sådan kørte det nærmest i halvanden måned.

Når man hører Hver Dag og resten af jeres plade, lyder det som om I har rimelig tjek på det med at score damer og leve det søde liv. Hvordan ser virkeligheden ud?
Ufo: Det er lang tid siden, vi har været i byen.
Yepha: Ja det er et stykke tid siden, der var lige den der søndag. God søndag.
Ufo: Der har ikke været så meget. Det er sjovt lige pludselig så tænker man, hold kæft jeg har været ude på klubber og spille hver weekend de sidste to måneder, men jeg har ikke været i byen for så skulle vi videre eller også drak vi lige lidt derude og kørte hjem, fordi det var et eller andet sted langt væk.
Yepha: Det har jeg også haft pænt meget nederen over, at vi ikke har.
Ufo: Men i forhold til det med at gå i byen og sådan noget, så afspejler pladen meget godt synes jeg, sådan livet inden alt det her rapshit rigtigt tog over og åd al vores tid. For ja vi går i byen og har tjek på det, men der er også tekster, hvor vi ikke har tjek på det og hvor man ikke får nogen med hjem. Jeg synes det er sådan et meget godt billede af os og så lige overdrevet med 20 % for det kommer helt ud igennemhøjtaleren.

Hvor mange damer scorer I?
Ufo: Jeg scorer ikke nogle jeg har en kæreste. Jo hende scorer jeg – gang på gang.
Yepha: De sidste par måneder der har jeg scoret ….. en. Og så har jeg fået en del telefonnumre.
Ufo: Ja du har fået mange flere telefonnumre end ellers.
Yepha: Ja for satan, men så er det igen det, at man nærmest ikke har tid til at bruge de telefonnumre der. Det er lidt nederen.

Hvordan mærker I, at I lige pludselig har solgt en masse plader, ligget på hitlisterne og fået jeres navn kendt i offentligheden?
Ufo: Der er nogen der peger efter os på gaden eller lige spørger, om de må tage et billede. Det er da meget sjovt at prøve. Det er ikke overdrevet, men vi har da prøvet det nogle gange. Og så er der selvfølgelig også nogle stemmer i hiphop undergrunden som måske har ytret sig lidt negativt fordi man lige pludselig ligger nr. et i det selskab, som sådan noget poppet Nik og Jay. Så jeg glæder mig bare til at de hører pladen, for jeg synes det er en god plade også ud fra en hiphoppers synspunkt.

2003_uvsyinterview_yepha_small.jpgTror I at I kommer til at appellere til nogle af de samme folk som lytter til Nik og Jay?
Ufo: Ja det håber jeg da - også. Men jeg vil ikke appellere til dem på bekostning af hiphopperne. Det vigtigste for mig, det er at lave noget som set ud fra et hiphop synspunkt holder rent rapmæssigt, rent rapteknisk og hvordan du skiver dine tekster, om der er substans og noget at komme efter på indholdssiden.
Yepha: Jeg tror, at der er mange af de der børn, der har fået nok af Nik og Jay eller godt vil have det lidt mere hardcore. Og så er det bare grineren, hvis de også kan give den op for det her.

Da I lavede pladen, hvor meget tænkte I over, at I gerne ville nå ud til et bredere publikum i forhold til at forblive true til hiphop og stadig have respekt i undergrunden?
Ufo: Det er ikke noget vi har tænkt specielt over, når vi lavede numrene. Det kommer bare helt af sig selv, fordi vi synes det er fedt og det holder og vi kan vi stå inde for det 100%. Det er et oprigtigt ønske vi har om at udbrede god rap og god hiphop til den bredere målgruppe. Prøve at give dem noget der er bedre hiphop end Nik og Jay. Nik og Jay claimer jo heller ikke, at de er mest hiphop, men vi vil bare gerne prøve at gøre det tilgængeligt for en målgruppe, der måske ikke er inde i hiphop i forvejen. Og det er jo også sjovest som musiker, for så er der også mulighed for, at man kan leve af det et stykke tid. Men det er ikke noget der har været inde og styre, hvordan vi har lavet vores plade. Vi har lavet den plade vi har haft lyst til at lave. Og det kan vi også når nu vi er signet på Playground og gennem Kenneths K's selskab (red. Furious Styles). Vi bestemmer selv og træffer alle de vigtige beslutninger selv.

Vil det genere jer, hvis der er folk i hiphop undergrunden, der tænker at I nu er lige på kanten til det poppede?
Ufo: Det er selvfølgelig fair nok at tænke. Men klart det er irriterende, hvis folk man ellers anser for at have en god dømmekraft i forhold til rap, ikke er med på den. For jeg mener også vi prøver at gøre noget nyt med rap, og prøver at videreudvikle.... ikke at det er os der skaber den nye rap eller stil, men vi gør ikke som alle andre har gjort - altså rent musikalsk. Vi prøver bare at forny det og når man fornyer noget, så vil der altid være nogen der ikke er klar til den fornyelse.

Hvad gør I af nye ting?
Ufo: Vi bruger f.eks. en del sang på omkvædet. Der er selvfølgelig også hørt på dansk rap før, men jeg mener måske vi gør det på en anden måde end man tidligere har set. Fordi det er stadig meget rapagtigt. Og det er os selv der synger det, ikke en eller anden sanger der kommer på. Rent musikalsk bruger vi en blanding af etniske instrumenter, og samples og så en del elektroniske ting også. Det har man måske heller ikke set så meget på den typiske danske rap plade. Rent rytmisk bruger vi mere percussion og laver flere små sjove ting. Og så har vi ikke sådan et påtaget hardcoreudtryk. For nogle skal hiphop bare være helt vildt beskidt og lyde sådan lidt grimt. Det synes jeg ikke det behøver at gøre altid. Det må det godt nogen gange, men det er ikke et mål for os at nå den lyd.

Hvad er den røde tråd i jeres plade?
Ufo: Når man har lyttet vores album færdigt, synes jeg det overvejende udtryk er positivt på et eller andet plan. Selvom der selvfølgelig er numre, hvor man brokker sig og hvor det handler om at man har nederen, så er det altid med et optimistisk syn på tingene et eller andet sted. En optimisme og så en glæde ved at rappe og glæde ved at gøre det vi gør. Også en selvsikkerhed forstået på den måde, at vi godt tør vise hvem vi er og stå ved det. Vi behøver ikke sige vi er gangsta, når vi ikke er gangsta. Det synes jeg også er en rød tråd. Og så er vi nogle drengerøve, der leger og eksperimenterer med rap.

2003_uvsyinterview_ufoyepha2_small.jpgHvad vil I gerne opnå med jeres hiphop karriere?
Ufo & Yepha: Respeeeekt!! Ha ha ha.
Ufo: Man vil jo gerne prøve at være en af de grupper, der virkelig har gjort en forskel.
Yepha: ja ligesom MC Einar.
Ufo: Mere konkret i forhold til vores hiphop karriere, kunne jeg godt tænke mig vi fik etableret os som en producer-gruppe, der laver en masse for andre folk. For vi er ligeså meget producere som vi er rappere og så at vi bare droppede sådan en dansk rap plade en gang i mellem. Det kunne være fedt. Sådan kunne jeg godt forestille mig at leve. Det ville nok være det bedste job jeg kunne forestille mig: at stå op om morgenen og sætte mig hen og lave musik .. og så køre ungerne i børnehave or whatever. Det kunne være for vildt.
Yepha: Ja for satan.
Ufo: Jeg kunne ikke forestille mig, at man ikke kunne være lykkelig, hvis man havde det sådan der, for det er så fedt at lave musik.

Hvem er og har været de mest betydningsfulde danske personer for jer hiphop mæssigt?
Ufo: Hele mit hiphop trip startede med Rockers By Choice, så de har betydet meget. Senere har der været Den Gale Pose, Malk de Koijn og Clemens. Det er folk, bands eller personligheder som har gjort en forskel. De har ikke bare gjort det med musikken som alle andre havde gjort indtil da, men de har taget det næste skridt i en eller anden retning og det er beundringsværdigt. Det kræver også at man tør, for når man gør det, stiller man sig selv i en mere usikker position end hvis man gik den sikre vej og vidste det var det folk kunne lide.
Yepha: Ja. Clemens har helt sikkert betydet noget.
Ufo: Og Hvid Sjokolade, deres første plade.
Yepha: MC Einar..... Kenneth K, ja jeg gav den sgu op for det der den gang. Jeg kan huske jeg dansede rundt og breakede til "åh åh her kommer Kenneth K åh åh" ha. ha.

Hvad ville være det bedste der kunne ske for jer nu?
Ufo: At pladen bliver taget godt imod, når nu vi selv synes den er god og så især i hiphop kredse. At folk godt kan se hvor vi vil hen og ikke bliver skræmte af at vi har prøvet nogle nye ting. Og at det på samme tid også rammer en bred målgruppe der også synes, det er spændende, men måske ikke forstår så meget at det.
Yepha: Ja det vigtigste er at de folk, der virkelig forstår hvad det handler om, tager imod den.

Til sidst får Ufo og Yepha chancen for at beskrive hinanden med 3 ord for Rapspots læsere

Yepha om Ufo:
Hidsigprop
Ansvarsbevidst
God til at formulere sig

Ufo om Yepha:
Tænker meget på piger
Morgensur
God rytmisk og bevidst omkring rytmik og flow

Jeg siger farvel og er ikke et sekund i tvivl om, at Ufo og Yepha vil fortsætte deres vej op af den populære musikalske rangstige. De har ikke kun lysten, talentet og selskaberne i ryggen, de har også et dedikeret publikum med i bagagen.

Tjek deres hjemmeside ufoyepha.dk og læs Rapspots anmeldelse af Ufo Yephas debut album.


Download billederne i stort format:

Ufo Yepha - 1

Ufo

Yepha

Ufo & Yepha - 2

Fotos af carsten@seidel.dk © RapSpot.dk

Skrevet af asha 10.11.2003 12:46