26.01.2011

LiveSpot: J. Cole @ Lille Vega 17/1-2011

Den unge, albumløse J. Cole stod for at skyde koncertåret 2011 i gang på en kedelig mandag. Uden udgivet album, på en dårlig koncertdag og med deprimerende vinterfeel i vejret, kunne dette hurtigt have blevet en trist affære. Det hele endte dog noget så fantastisk.

Allerede halv ti var aftenens opvarmning ved Pede B med dertilhørende Per V afviklet, og et småt, men godt band fik via stor jubel fra publikum bragt J. Cole på scenen. Den unge komet ankom med en udstråling og overlegenhed, som så absolut godt kan være en egenskab lært fra mentoren, Jay-Z. Vi fik blandt andet ’Before I’m Gone’ og vers over ’Last Call’ fra ’The College Dropout’ samt ’Dead President’ fra klassikeren ’Reasonable Doubt’. Egentlig meget passende af to årsager: Som en del af Roc-familien, men også fordi det egentlig viser lidt om J. Coles viden og respekt for hiphoppen. Det er tydeligt, at Cole ikke blev en del af hiphoppen grundet autotunebølgen.

Med ordene ”let me fuck around for a second” placerede sangeren, rapperen og produceren J. Cole sig bag keyboardet og spillede en intro, der satte gang i førstehittet ’Lights Please’. Mega fresh og passende i forhold til showets opbygning og længde – ikke som Mos Defs trommeture under sidste års koncert.

Trods mangel på et regulært radiohit, så har diverse streetsingles om nogen fået sat J. Cole på hiphop-verdenskortet. Dette blev klart ved ’Higher’ og ’Blow Up’, hvor crowden kendte hvert eneste ord, og igennem en af de mere troværdige takketaler til publikum, udtrykte Cole, at han var meget imponeret over dette.
Der er mange lyspunkter at hive frem ved koncerten. Energisk publikum, selvfølgelig, men derudover var det en fornøjelse at se en ung rapper, der var sulten og følte sig privilegeret over at stå på en scene. Dette blev også set ved, at der rent faktisk var lagt en gameplan for showet – det vil sige, at man blev spist af med noget, der virkede tjekket og indøvet. Bandet var sammenspillet, DJ Dummy (yessir, Commons dj) cuttede præcist, og så var der Cole, der med førnævnte energi i den grad fik banket en stemning op via det lidt mere rå og aggressive live-flow – det klædte ham i øvrigt fremragende.
Mange amerikanske kunstnere kunne altså lære noget af Coles måde at tage en turne seriøst på …

Der var endnu et MC-besøg fra den anden side af Atlanten. Cole-vennen Omen trådte på scenen og gav eksempler på sine lyriske kvaliteter ved blandt andet at fremføre J. Cole-nummeret ’Relaxation’, der også indeholder vers fra Fashawn – som dog var blevet hjemme i Cali.
Dette var ikke eneste nummer med gæstevers på. J. Cole fik også fremført et af de bedre numre fra det kedelige Wale-debutalbum, nemlig ’Beautiful Bliss’. Og minsandten om læremesterens “on to the next one”-fraser ikke også blev smidt rundt i Miguels ’All I Want is You’. Vi kom rimelig bredt ud i hiphop-spektret denne aften.

Løbende igennem aftenen hørte man “Who Dat” råb fra crowden, så man vidste altså, at dette fremragende nummer ikke var gået forbi folkets ører. Det endte da også i aftenens klimaks, da nummeret bragede ud i Lille Vega, og meget harmonisk blev ’Hypnotize’ endda cuttet ind i andet vers. Selvfølgelig blev vi heller ikke snydt for ’A Star is Born’ – nummeret hvor de fleste formodentlig første gang stiftede bekendtskab med Cole. Det blev til et par ekstranumre og flere positive vibes inden RocNation-knægten for sidste gang hoppede af scenen efter en koncert på lidt over en time.

Det var en fornøjelse at opleve J. Cole live. Potentialet er uanet, og den mere blide, om end klassiske hiphop fra diverse mixtapes bliver en tak mere råt, når Cole træder på scenen – det klæder ham godt.
Publikum var på, og de der ikke kendte til J. Cole, har uden tvivl fået et godt førstehåndsindtryk. En time på scenen var ikke for lidt, men undertegnede – og sikkert omkring 99% af de andre tilstedeværende – kunne godt have nuppet lidt længere tid med RocNation-signingen. I løbet af timen fik Cole dog bevist, at han uden tvivl bliver en af de store kunstnere inden for hiphop, og hvis han gæster Danmark igen, så bliver det med garanti ikke i Lille Vega.

Foto: Anders (klik for større skud)

5 ud af 6 spots

Skrevet af Toobs 26.01.2011 arkiveret under LiveSpot |