09.11.2011

LiveSpot: Da Elzhi gik elmatic på Stengade

En ganske almindelig mandag fik København fornemt besøg af Detroit-svingeren Elzhi. På trods af den notorisk dårlige koncertdag, var det en imponerende menneskemængde, der havde trodset sofaen derhjemme, og var mødt op for at se The Punchline Prince holde audiens.

Det var i anledning af den for nyligt udkomne ’Elmatic’, en hyldestplade til Nas’ legendariske debut, at Elzhi slog et smut forbi Stengade. Havde man på noget tidspunkt været i tvivl om det, så fik man i den grad fremlagt dagsordenen, da koncerten gik i gang. Til tonerne af ’The Genesis’ trådte El selvsikkert på scenen og mødte publikums jubel. Tør man sige, en noget flabet måde at starte sit show på. Som sætlisten udviklede sig blev man dog klar over, at det ikke var en helt normal Elzhi-koncert der udspillede sig oppe på scenen. ’Halftime’, ’Memory Lane’, ’The World Is Yours’, ’Represent’, ’Life’s A Bitch’ og ’It Ain’t Hard To Tell’ blev professionelt kørt af, kun afbrudt af en lille Wu-Tang-hyldest, hvor El reciterede hele Raekwons vers fra ’C.R.E.A.M.’

Man skal have fat i et meget sløvt publikum, hvis ikke ovenstående gennemgang ikke tages vel imod. Dog kunne man fornemme, at folk ikke kun var kommet for at høre Nas-covere, hvilket Elzhi selvfølgelig var helt forberedt på. Ligesom man stod og for alvor blev i tvivl om hvorvidt det var rent Nas-Jam i aften lød Elzhi’s stemme: ”I know some of y’all, know me for my backcatalogue and shit”, hvorefter Black Milk-producerede ’Motown 25’ ramte hårdt og fik hænderne op.

Foruden hovedpersonen selv var der også taget et liveband med, der udover DJ Houseshoes bag pulten talte klaver, trommer og bas. Sammenblandingen af samples og livemusik fungerede fantastisk sammen, især på ’Elmatic’-numrene, hvor der blev lagt lækre overgange imellem. Der blev sågar også plads til en solorunde ved enden af showet.
Generelt var lyden overraskende god. Som hiphopkoncertgænger, kender man alt for godt scenariet, hvor man til koncerten får højlydte beats skudt i hovedet, mens en ensom rapper fører en frenetisk, men uvindelig kamp for at bryde igennem lydmuren. Denne aften gik Elzhis stemme dog klart igennem, noget der især er vigtigt for en rapper, der lægger så meget af sit fokus på teknikken. At den mand kan noget med ord blev der rig mulighed for at bevidne gennem numre som ‘Deep’ og ‘Like This’, hvor sidstnævnte blev fremført a capella, så intet guldkorn gik uhørt.

”What I spit inside the booth’s bananas/
I won’t up and disappear, go poof and vanish/
But on the real – I’m for the legacy and culture/
You beg to be the joker/ Then you’re eggin’ me to yolk ya/”

Elzhi’s numre er generelt meget komplekse og lytteorienterede, og det medvirkede til, at folk havde knap så travlt med at smide hænder, som med at høre efter. Hos nogen kunstnere ville det være en fatal udgang, men Elzhi virkede veltilpas med at folk bare stod og vibede, og dermed blev det hele en ret afslappet og jordnær affære. Det udelukkede selvfølgelig ikke festen, men modsat andre koncerter, hvor intensiteten flyver op og ned, havde Elzhi bygget sættet mere jævnt op. Af den grund ville det for mig personlig være utrolig svært at udpege et direkte klimaks under koncerten.

En del vil sikkert være skuffede over hvor lidt plads Slum Village-pladerne fik, men man må huske på, at lige denne turné står i et lidt særligt lys. Med ni hyldestsange til en anden mands album, kunne man i hvert fald forestille sig, at du ikke får den samme koncert næste gang Elzhi trækker forbi.
Fra start til slut formåede El med medrivende emceeing at holde publikum underholdt, uden brug af irriterende hypeman eller højtråbende dj. Hele koncerten blev dermed trukket ned på et mere intimt plan, hvor El som ene mand tog mikrofonen op og bød på et arsenal af velsmurte rim. Læg dertil et veloplagt liveband, et fyldt Stengade og en dygtig lydmand. At hele svineriet så oven i købet blev dyppet i en ordentlig omgang 90’er sentimentalitet, gjorde bestemt ikke sagen værre. For en enkelt aften tog Elzhi os tilbage til 94 og det var…forfriskende.

5 ud af 6 spots

Foto: Bo Pee (klik på skuddene og de vokser på dig)

Skrevet af Svensker-Martin 09.11.2011 arkiveret under LiveSpot |