03.04.2012

Fik du egentlig hørt… Evidence – ‘Cats & Dogs’ (album)

Tilbage i september blev Dilated Peoples-helten Evidence officielt en del af selveste Rhymesayers med ‘Cats & Dogs’ – et album, med en bred skare af beats og features.

’The Red Carpet’ er the grand opening, hvor Evidence ruller den røde løber ud sammen med Alchemist som producer og to features, som er ingen joke: Raekwon og Rass Kass. Raekwon har med tiden lavet en del battleraps, men på ’The Red Carpet’ maler han med sine lyriske teknikker et større billede. Rass Kass har rettet sit flow og barcount på dette track, så det matcher Evidence, som spytter:

“I took rims and tires and traded them
For a ticket to an island, that’s where
I wrote this rhyming
Where I first saw my vision
Driven by a better living, a place to raise kids in”

’The Red Carpet’ har et af de bedste beats af Alchemist i meget lang tid. En god tung bas kombineret med sparsomme hi-hat slag og et sample af Congress Alley’s ’God Save America’. Et fantastisk nummer, hvor dit hoved ikke kan undgå at vippe med.

’I Don’t Need Love’ kigger Evidence tilbage i tiden, til da han var på tour med Kanye West og pludseligt får et opkald om, at hans mor ikke har det godt. Han forlod touren, og stod ved hendes side til det sidste:

“While Kanye was chasing spaceships all over the nation
I was at the grave site, face on the pavement
Left College Dropout, first flight racing
From Scranton, Pennsylvania on a prop plane praying”

Det er et solidt og tungt beat, hvor bassen i dine højtalere tæves synder og sammen. Hans flow på nummeret er igen fantastisk, og det sammenspil mellem beat og flow giver nummeret en perfekt helhed.

‘You’ er den klassiske banger på albummet. DJ Premier har ved hjælp af sine sampling skills lavet et røv fedt beat, et af de bedste fra Primo igennem 2011. Det er et nummer, man ikke kun vil høre, men også lære teksten udenad til og rappe med. Kort sagt det bedste nummer på pladen, mens Evidence reflekterer over, hvordan hans liv har været de seneste år:

“But I just keep pushing pencils, no fake trace stencils
And do it all by hand so they have respect.
I know the feeling when you’re dealing with accomplishments
Wishing they would diss you, instead they give you compliments”

‘James Hendrix (StepBrothers)’ er en lille teaser for StepBrothers-fremtidsprojekt, som vil bestå af Evidence og Alchemist, både som rappere og producere. Det er et nummer, som giver den store fuckfinger til hele verden, og deres plan med StepBrothers er at lave en helt ny lyd. De vil lave hiphop, hvor numrene ikke lyder som noget, de har lavet før, og det bliver spændende at se, om de formår at distancere sig fra Dilated Peoples.
Det er en gruppe, som forhåbentlig i fremtiden vil skabe magisk hiphop. Men så skal beatsne ikke lyde som ‘Crash’ og ‘Where You Come From’, som jeg stadig har svært ved at vende mig til efter at have hørt dem mange gange. Det er beats, som ikke når resten af numrene på pladen til sokkeholderne.

Udover de ovennævnte kunstnere har pladen flere features såsom Rakaa, Slug fra Atmosphere, Krondon, Roc Marciano, Prodigy, Aloe Blacc, Lil Fame og Termanology. På producersiden folk som Sid Roams, Charli Brown, Rahki og Twiz the Beat Pro. Jeg har ikke hørt dem før, men det er producere, som er værd at følge i fremtiden.

Evidence viser på denne plade, at han kan ændre sit flow og sin levering efter mange forskellige beats. Han viser også, at han kan grave ned i de mest hjerteskærende minder og formidle dem på en god måde. Ligesom alle andre rappere kan Evidence lave et track, som siger fuck the world, men han gør det alligevel med lidt mere elegance.
Bottom line er, at Evidence har udviklet sig meget, og det har resulteret i et generelt fedt album. Det er en plade med west coast-hiphop, som ikke er af den klassiske gangsta-stil.

5 ud af 6 spots

Ord: Anders ‘Don’ Knudsen

Skrevet af Gæsteskribent 03.04.2012 arkiveret under Anmeldelser |