26.10.2015

Paulo & DJ Cars10 – ‘For Guds Skyld Eller For Fanden’ (album)

e819a983b6c3bb9c2506874f000ec3aa_h634w460_minEt af de ægte og mest hårdnakkede hiphop acts vi har herhjemme har igen givet lyd fra sig. På deres anden fuldlængde spiller, er de igen klar til at give en lektion i, hvordan real hiphop skal lyde.

Det første spørgsmål, der presser sig på, når man står med en ny udgivelse fra Paulo & DJ Cars10 er, – har gruppen udviklet sig? Svaret er både og… Paulo og Cars10 går stadig op i at holde det ægte, fastholder de samme idiosynkrasier, går i b-boy stance og sværger til de fire elementer. På indholds- og stilsiden er der altså ikke sket nogen større udvikling. Det, at Paulo og Cars10 i vid udstrækning følger samme gamle formel, er dog ikke lig med, at de står i stampe. Udviklingen er særligt at spore i produktionerne. Med inspiration fra Madlib og golden age hiphop viser Cars10 igen, at han hører til blandt eliten af danske topproducere. Gennem Cars10s velovervejede word cuts er det tydeligt at høre, at der sættes en ære i finde brudstykker fra danske hiphop udgivelser. Disse passer lydsporet perfekt og underbygger stemningen og atmosfæren på tracket.

Paulo rapper stadig lige tilbagelænet og snørklet, mens han lyrisk betræder allerede kendt territorium. Der bliver tid til lidt battlerim, blærerøvsrim, metafysiske overvejelser og langemænd til kapitalisterne. At gå på opdagelse i Paulos tekstunivers er altid en interessant begivenhed, der kan give en følelse af eftertænksomhed såvel som undren. Er det dyb lyrik eller grænser det til studentikose lommefilosofiske betragtninger? Tag for eksempel

Aner ikke om jeg aldrig har kendt eller glemt mit kald/ I et grænseløst univers har jeg aldrig kendt et valg/ Uendeligheden er bare endnu en abstrakt/ intetheden er en konstant følelse af afmagt/ har aflagt et løfte/vær tro mod dig selv…”,

fra pladens titelnummer ’For guds skyld eller for fanden’. Paulos leveringer stinker dog langt væk af overskud og eftertænksomhed og overbeviser lytteren om seriøsiteten bag produktet. Paulos levering og udtryk er dog ikke nok til at redde pladens omkvæd. Disse er ikke altid lige heldige og er en af pladens akilleshæle, tjek fx ’Var du mæ den gang’, hvor omkvædet går

Var du med dengang/ da mc’s de sang/ og crowden råbte de ville ha’ mer’ mer’ mer’/ og en B-dreng hang/ op af en mikrofonstang/ og råbte jeg ta’r mic’en med mig til jeg dør, dør, dør…”.

Her skulle hellere smides nogle word cuts ind. Når det er skrevet, så virker Paulos lyrik til at være mere velovervejet og modent, med undtagelse af den halvfjollede ’Ronald Rack Donald’, der hurtigt er glemt.

Af pladens 12 numre, er to af dem fra deres tidligere 12”, nemlig ’Spyt’ og ’Blommen af fedhed’, der gæstes af henholdsvis Eaggerman og Danni Toma. Begge passer som fod i hose i Paulo & DJ Cars10s univers. Særligt Eaggerman gør god reklame for sig selv og viser endnu engang, at han er en solid gæsterapper, og Toma flowforkæler endnu engang lytterens øregange –

… jeg stadi’ ud og kør’/ kommer rundt uden chauffør/ ta’r den op over kanterne/ bli’r stoppet af panserne/ for at ryge i det offentlig’/ følt for det/ så puffed’ lig’…”.

Ikke en fantastisk linje, men tilsat selvsikkerhed samt et tilbagelænet flow holder det.

Paulo & DJ Cars10 har for lang tid siden fundet deres niche og holder fast i den. At forestille sig de to vige fra deres vante opskrift på hiphop ville være det samme som at forestille sig Det Konservative Folkeparti eller Wu Tang Clan uden interne stridigheder! Det eneste, der afslører, at pladen ikke kunne være lavet for 5, 10 eller 20 år siden, er referencer til Medina, Hannah Montana, Kanye & Kardashian etc. der dukker op hist og her. At drengene har holdt sig inden for samme niche har været med til at perfektionere deres udtryk, hvilket kommer til udtryk på netop denne plade, der må stå som gruppens svendestykke. Der kan sættes fingre på enkelte numre, men det overordnet indtryk er et gennemarbejdet produkt, skabt af passionerede håndværkere. Alt i alt en kompromisløs plade, tro mod gruppens trofaste fans og real hiphops idealer.

4 ud af 6 spots

null


Skrevet af Johnny Lund 26.10.2015 arkiveret under Anmeldelser |