11.12.2003
Nut Crackin’ with Steen Koerner
Hvad har bragt Jimmy Jørgensen, Japans bedste electric boogie danser, kongelige ballerinaer, MC Clemens, Camilla Bendix, Punk Royal, brasilianske capoeira dansere, Lukas Forchhammer (kendt som Grunk, Krummes bror), breakdancere fra LA & Columbia, Berlin & London, Safri Duo og Josephine Raahauge (kendt fra Danske Bank reklamefilm) sammen om et projekt?
Svaret sidder Rapspots udsendte og venter på en trist og klam aften i begyndelsen af december i et baglokale et sted på Frederiksberg.
Adressen er Aveny-T, Frederiksberg Allé 102, projektet hedder Nøddeknækkeren (som i det klassiske balletstykke af Tjajkovskij) og manden jeg venter på hedder Steen Koerner (som i Boogie Steen aka Eugene Blade af Out of Control fame), som jeg har sat i stævne for en snak om hans vej fra gadedansende b-boy til teater instruktør.
Han er naturligvis lidt forsinket, det er jo hiphop, men jeg er blevet lukket ind i Aveny-T’s baglokale og har fået mig en kop varm kaffe og fundet en blød sofa med udsigt til en skærm, der transmitterer direkte fra scenen bagved, hvor danserne er ved at varme op til aftenens kraftpræstationer.
Men lad os lige spole tiden lidt tilbage, sådan ret præcist 20 år, til 1983 og beton forstaden Tåstrup, hvor den 14-årige Steen for første gang stifter bekendtskab med hiphop. Det bliver et skæbnesvangert møde for Steen, som hurtigt bliver helt opslugt af skriften på væggen og den elektriske dans han lurer af fra nogle musikvideoer. Hurtigt blev Grease disko rutinerne skiftet ud med the wave, window, the robot og andre body popping og locking tricks, som han let lurer fra skærmen og lærer sig selv. Hurtig var unge Steen den bedste på den lokale ungdomsskole.
>> Fast forward,3 år senere i 1986 er Steen en del af inderscenen i det spirende Københavnske hiphop miljø. Thomas P Hjejles Ungdomsklub er lige åbnet, og Steen og vennerne tager en masse initiativer, der gør klubben til centrum for datidens hiphop scene. Året inden har han allerede været på hiphop ture til London, Paris & Berlin og danset med nogle af Europas bedste breakers. I 86 går turen for første gang til b-boy mecca New York City, men det bliver også til et smut til London igen og til Stockholm, hvor han bl.a. møder og battler legendariske Mr Wave. Han er også med til at vinde de første danske mesterskaber i breakdance og grunden bliver lagt for Out of Control, der dannes det efterfølgende år.
>> Fast forward endnu et par år,
til vi rammer 1991. Out of Control har etableret sig, som Nordens stærkeste break crew og en kontakt til Hans Otto Bisgaard får dem på primetime TV med break shows & rutiner næsten hver uge. Steen har fortsat rejst meget rundt i Europa og til den amerikanske vestkyst og hooket op med b-boys i de fleste storbyer. Han har optrådt på gaden eller til shows, været med til battles eller bare trænet med de fleste af verdens bedste breakers. Det er også i 91 at Out of Control tager på deres første Europa tour.
>> Vi spoler lidt videre til 1996,
Out of Control har året forinden fået en topplacering i Battle of the Year (hvilket vel godt kan betegnes som de uofficielle verdensmesterskaber for break) og bliver kontaktet for at lave en forestilling til en international balletfestival i Syd Frankrig. Deres stykke bliver fantastisk godt modtaget og bliver udråbt til en sensation i de største franske aviser : ”Vi fik anmeldelser hvor der stod, at det kunne være den revolution danseverdenen havde håbet på.”
Steen har fået blod på tanden, men i Danmark er der ikke rigtig nogen, der har fået øjnene op for det fantastiske talent de her hiphoppere besidder. Med hårdt arbejde får ham langsomt en fod ind i døren og er med til at koreografier Bella Vita på Gladsaxe Teater is 96 og får sat Definitive Skitser op på Rialto Teateret i 1997 sammen med resten af Out of Control. Det er dog først i 1998 han endelig får sin hidtil største udfordring og for alvor bliver kastet i lag med det klassiske teater og Shakespeare med stykket En Skærsommernatsdrøm. Senere samme år er han med til at sætte Dracula op på det Kgl. Teater. Og sådan fortsætter det så med Kodernes Kamp i 2001, 11 komma 7 i 2002 og senest har han koreograferet Harlekins Triumf, der har kørt i Tivoli hele sommersæsonen i år.
Og så nåede vi igennem 20 år af dansk hiphop historie til denne december aften på Frederiksberg og Steen træder ind af døren. Vi sætter os ved et bord i hjørnet og snakker imens Steen får sig en bagel. Vi bliver afbrudt af og til af skuespillere, dansere og breakere fra det meste af kloden. Det er onsdag, den ugentlige dag hvor Steen kigger forbi for at skrive noter og give sine kommentarer til holdet.
Steen er imødekommende og glad, ja faktisk “helt vildt stolt”. Stykket er blevet en succes. Der var præmiere d. 16 nov. Den 18. blev det besluttet af udvide spilletiden med et par uger og dagen efter var alt alligevel udsolgt. Aveny-Teateret, som indtil for et par år siden hed Dr. Dante, har kun én gang de sidste 10 år oplevet en lignede succes og det var med Gasolin stykket.
Alle anmeldelser har været umådeligt rosende, selv Politikkens klassisk-dans anmelder Erik Aschengreen har rost stykket og givet det 6 ud af 6 stjerner. Det kommer vel at mærke fra en mand som har startet og underviser Dans, Historie og Æstetik på Københavns Universitet. Så med sådanne nogle props er det ikke underligt at Steen er i godt humør.
”Da vi lavede vores første danseteater stykke i 96, da var det altså en sensation i Frankrig, vi fik nogle helt vilde anmeldelser fra de største franske aviser, og vi vidste ikke engang at der var noget der hed danseteater dengang. I Danmark var vi aldrig blevet kontaktet af nogen, og det var på trods af, at der næsten hver uge var en Out of Control koreografi på primetime TV.”
Men nu går det som sagt bedre med anerkendelsen herhjemme i andedammen og Steen har de sidste par år fokuseret de fleste af sine kræfter på at koreografere og instruere og kan så godt som leve af det. Næsten da.
”Det kunne rede min økonomi ret meget, hvis jeg kunne vinde en battle i Berlin her i slutningen af Januar sammen med Osama King, Benni og Mori M516. Vi kan vinde 20.000 euro. Vi har lavet en gruppe, der hedder Old School Killerz, fordi der er alt den snak om, at man skal holde den old school stil. Jeg kan det hele, men jeg er helt sikker på, at det er forkert at vise det direkte i den måde man danser på eller laver bogstaver eller rapper osv… Jeg tror 100% på at der ikke er sat nogen punktummer i den sag.”
Vi snakker lidt videre om breakdance og electric boogies udvikling, og Steen siger ydmygt men uden at blinke med øjnene, at han personligt synes at han følger godt med og har været trendsættende – også på verdensniveau. Men ellers kan man godt mene, at breakdancen ikke har udviklet sig meget i forhold til de andre 3 hiphop elementer. Steen ser nu lyst på dansens fremtid:
”De breakdancere der kommer nu håber jeg virkelig kan flytte tingene. De har efterhånden danset i 5-10 år og nu venter jeg mig snart et ryk. Ikke så meget med nye moves osv, men mere tænke det rummeligt. Og jeg håber, at jeg ved at sætte så mange i gang her på teateret kan være med til at inspirere og få dem til at tænkte lidt anderledes.”
Personligt har Steen igennem årene hentet meget af sin inspiration i graffitiens dynamik og ofte abstrakte bogstaver og science fiction genren og andre mere eller mindre komplicerede ting – men de helt simple og klassiske ting har også inspireret. Og så selvfølgelig musik, – rap musik.
”Jeg elsker det nye rap, jeg er ikke så meget til old school musik. Jeg kunne rigtig godt lide det dengang det kom ud og var fresh og nyt. Og på samme måde kan jeg bedst lide det som kommer ud nu og er nyt.”
Anden halvdel af historien om Eugene Blade og Nøddeknækkeren følger i morgen.
Fotos af Hansenhansen/Aveny-T og Bo Pee (old school pic snuppet fra breakdance.dk)
Skrevet af Bo Pee 11.12.2003 arkiveret under Interviews |