06.07.2006

Roskilde 2k6: Birdy Nam Nam @ Metropol

birdy_1.jpgEn af årets festivals fine overraskelser var det franske DJ Crew Birdy Nam Nam, der fredag eftermiddag kom og leverede fest. Til trods for at showet til tider var noget hektisk pacet og der derfor under tiden ikke blev lejlighed til at komme med på en groove, før et nyt nummer i anderledes stil blev smidt på, var de 4 DJs optræden utroligt energisk og medrivende. Og hen mod slutningen ramte de virkelig den nerve, man fornemmede de havde arbejdet sig hen imod i løbet af showet med et par tight opbyggede længere jams.

Konceptet var fire DJs – Crazy B, Little Mike, Need og Pone – i forening med hver deres instrumentsæt: 1 stk. Numark x2 turntable + 1 stk. Numark iCDX digitalpladespiller. Numrene var tydeligvis opbygget efter jam-principper, hvor to eller tre DJs fx. lagde trommer, bas og anden intrumentering, mens en eller to sørgede for de mere ekvilibristiske effekter. Når det er sagt, skal det samtidig understreges, at der ikke var meget beatjuggling og den slags traditionelle DJ-treats under dette show, der snarere bestod at færdigkomponerede numre for seks pladespillere. Der blev imidlertid cuttet fint op på de fleste af numrene, men aldrig så det fjernede opmærksomheden fra kompositionen som helhed.

Lyden var overvejende en art elektronika-hybrid, bygget på hvad der oprindeligt har været et hip hop-grundlag. De fleste af beats’ne var stumpt pumpende houserytmer, mens resten af instrumenteringen – bas, horn, osv. – var mere organisk. Der var imidlertid en del stilskift, således at der ind i mellem fx. blev skiftet til jazzede eller breakbeat-agtige numre. Det var til tider lidt forstyrrende, men efterhånden blev der skabt samling i lydbillede, og crewet leverede som sagt et par længere jams, hvor eminent timede og scratchede breaks skabte de vilde temposkift – i sidste nummer mellem break og house-agtige beats.

På dette tidspunkt var publikum helt op at køre, og det samme kunne tydeligvis siges om de fire DJs, der med klar optur og brede smil omfavnede hinanden og gav alle os stenere ud backstage fem. Festen var en realitet.

5 ud af 6

Foto fra 2005 af F. Villemin. Ikke fra koncerten på Roskilde, men hentet fra nettet.

Skrevet af Mat 06.07.2006 arkiveret under LiveSpot |