09.12.2015

Nixen – ‘X’ (album)

nixen-x-coverNixen har huseret i undergrunden i et stykke tid og gjort sig bemærket med ep’er, flere gode numre og gæstevers hos blandt andet Pede B og på Ordet på Gaden-trilogien. Med et tight flow og en masse attitude har han bevist, at han er et af de talenter, som man skal holde øje med. Han producerer oven i købet sine egne numre og har smidt debutalbummet ‘X’ på gaden.

Nixen er på vej fremad med masser af gåpåmod, og er tydeligvis en mand med talent. Efter de to ep-udgivelser har han nu samlet kræfterne om et debutalbum, hvor han selv er hovedproduceren. Det giver et personligt og arbejdsomt udtryk, da han, udover en håndfuld gæster, er solo-arkitekten bag ‘X’. Nixen er kommet langt med et robust flow, kompromisløse tekster og en fandenivoldskhed, der afspejler hans gadementalitet. Han har en klar stemmeføring med et flow, der bevæger sig dybt og indtrængende, som er bygget til punchlines-rap. Ligeledes bevæger hans produktioner sig i den mere dystre ende, hvor der veksles mellem de tunge og mere melodiøse beats.

Det hele tegner godt, da han kommer bragende fra allerførste track med ‘Folk snakker’, der sætter standarden højt. Det fortsætter med den lidt mere tilbagelænede og reflekterende ‘Beklager’“Jeg laver punchline-rap/ Så du bliver bare hjemme på din onlinechat.”. Nixen har en attitude fra gaden, der giver ham troværdighed bag ordene og et flow, som står knivskarpt. Højdepunktet rammer han på titelnummeret ‘X’, hvor både hans produktion, flow og lyrik går op i en nikkende enhed til glæde for lytteren;

“Til jer der spørger om hjælp, jeg kan ikke reparere alt/ Man kan ikke være så god uden at være lidt arrogant/ Snakker med min mor, ligesom se hvad jeg har gjort/ Hun sagde, det er ikke svært at være så god iblandt så meget lort/ Så jeg lavede min egen plade/ Tænkte dansk rap havde brug for det/ Godt med lidt førstehjælp imellem katastroferne/ 10 tracks på pladen, kald det x ligesom romerne/ Løven her er sulten, hvor fuck er antiloperne/ Ventede på det rette øjeblik og så slog jeg til/ Danmarks bedste rapper fra Sverige, forstod du det?”

Nixen har også inviteret nogle af sine mere etablerede venner med, da først L.O.C. gæster på ‘Kig på mig’ med et vers af kvalitet, hvor Nixen hægter sig flot på. Dernæst er den altid suspekte Bai-D manden bag omkvædet på ‘Dødens venteværelse’, for hvem andre er bedre til at gæste en sang om deprimerende eksistenser og usunde alkoholvaner. Niveauet er dog lidt længere nede, når Nixen er alene på ‘Helt væk’, men især ‘Deja vu’ mangler pondus og er kun fyld på pladen.

Det er svært at bære et helt album med punchline-rap, og det ved Nixen, så han har også søgt andre emner med mere personligt præg. ‘Bare os to’ og ‘Du har mig’ omhandler en pige/kærligheden, men det bliver hurtigt lidt kedeligt, når tempoet er skruet ned. Man får indimellem fornemmelsen af, at man har hørt historierne før fra ham selv eller kollegaer, der har været omkring samme tanker. ‘En sidste sang’ er et følsomt nummer, der er dedikeret til hans afdøde morfar, hvor den interessante Hasan Shah bidrager med et dybtfølt omkvæd. Desværre mangler sangen lidt uafhængighed, fordi den nemt forveksles med en yngre Pede B for et par albums siden.

Ligesom hans lyrik så har produktionerne det med at blive lidt anonyme, så niveauet bliver en anelse svingende. Måske skulle Nixen have overladt nogle flere produktioner til andre, så han kunne koncentrere sig om rappen, for det er hans stærkeste side. Forcen er, at han har et bidskt og letflydende flow med nok punchlines til at holde lytteren opmærksom. – “Din dame er min fan/ Et godt eksempel på billig reklame.” (‘Beklager’)

Nixen er allerbedst, når laver blær-rap over et tungt beat, hvor han ikke tager hensyn til noget, men bare lader sin attitude og sit talent tage over. Debutpladen er godkendt, men det kræver lidt mere end et holdbart flow for at springe højt. Nixen kæmper sig op på fire spots, for selvom det ikke er så nyskabende, og han indimellem drukner i sin egen iver for at lave det hele selv, så er han en fandens god punchline-rapper. Han er opkommende og ‘X’ er et fint skridt på vejen.

4 ud af 6

null


Skrevet af Jaycob 09.12.2015 arkiveret under Anmeldelser |