20.01.2016

Sphaeren – ‘Indviet’ (album)

sphaeren coverDet er 20 år siden, at Supardejen og Stik Op Jakob, der dengang kaldte sig Kongen & Knægten, udgav deres første demobånd ‘De Verbale Kannibaler’. Der er spyttet mange rim siden, og det er blevet til rigtig mange albums, numre, gæstevers og koncerter både sammen og hver for sig. Her i slutningen af 2015 udgav Sphaeren så endnu et album til alle dem, der er ‘Indviet’.

Supardejen er kendt for at være ekstrem produktiv med flere soloalbums på CV´et, imens Stik Op Jakob har eksperimenteret med både pop og spoken word-genrerne. Samarbejdet og makkerskabet i Sphaeren trækker dog i dem begge, fordi det var sammen, at det hele startede. De har altid suppleret hinanden godt i samarbejde med DJ Muggz‘ håndfaste scratch. Supardejen har fokus på rimteknik og har allerede rimet ordbogen tynd, imens Stik Op Jakob er den mere tilbagelænede historiefortæller, der er velovervejet og kontant. Denne kombination har rystet mange fede tracks af sig, men der er stadigvæk plads til flere i repertoiret.

På dette nyeste skud er der adskillige producere, som er blevet ‘Indviet’ og fået lov til at lege med. KVBeats, Meller, Machacha, Funknox, Dr. Phill og Architech bidrager alle med én produktion hver, imens DJ Noize og Supardejen selv står for to hver. Den hurtige læser kan regne sig frem til 10 tracks på albummet, hvor der til gengæld ikke er nogen gæster på vokalsiden. Her er det bare Supardejen og Stik Op Jakob, som står skulder ved skulder i ‘Forreste geled’ og danner fælles front. De har indset, at de aldrig bliver mainstream, men med den store kærlighed til musikken, så bliver de ved med at udfordre sig selv for de indviede hiphop-hoveder, der sætter pris på integritet og troværdighed – som på titelnummeret, hvor DJ Noize leverer fundamentet og Supardejen indrømmer, at han er: “Rig på rim uden at blive rig på rim.”

Sphaeren er en gruppe, som man aldrig skal afskrive, for pludselig er der nyt fra dem igen. Deres oplagte svar til dem der hele tiden spørger om, hvornår de stopper eller slår igennem, er – ‘Altid aldrig’. Albummet er en fin blanding af battle-rim og mere reflekterende numre, hvor de begge to viser deres store erfaring. Supardejen fortsætter i samme tempo, som fra hans soloalbum ‘Retrorik’ og løber aldrig tør for rim. Stik Op Jakob skærer mere ind til benet i sine tekster, så det hele ikke bliver så tvetydigt og abstrakt, som Supardejen har en tendens til. Man fristes til at sige, at Stik Op gør det mere konkret. To eksempler er den eftertænksomme ‘Skyggespil’ og den skarpe ‘Eliten’ med en fængende produktion af KVbeats, hvor Stik Op Jakob anerkender at han; “har et had-kærlighedsforhold til ordene/ Stryger dem med håndfladerne, smækker dem med knoerne.”

Det store højdepunkt er lagt lige i midten af albummet med historieskrivningen på ‘Dansk rap’. Det er et tilbageblik gennem deres karriere, som samtidigt er en historiefortælling fra den danske hiphop-undergrund op gennem sluthalvfemserne og 00´erne. Der bliver namedroppet pionerer indenfor kulturen, så man bliver helt varm om hjertet, uden at nummeret bliver rodet. Det er skruet sammen til en lang fortælling, hvor de begge kommer flot til orde. Et nødvendigt lyt for enhver dansk hiphop-fan. Her er det Stik Op Jakob, der fortæller;

“Så mange store steder og personer i min hiphop-arv/ Kan huske, at Liam gav os et shout out på Amager Bio/ Via Alzheimers/ Solgte bånd før du kunne sælge en skive/ Kassetterne blev revet væk/ Så mange eksemplarer, at Typhoon bad Fab K om at skrive os en check/ Twajs startede Helt Sikkert, og det var godt gjort/ Hvem kalder I for nørder, gaden var vores kontor.”

Der er ikke nogen tvivl om, at Sphaeren er bedst, når de har andet i tankerne end at dræbe konkurrenter med rim. ‘Det’ en jungle’ handler om storbyens forskellige fristelser, men virker desværre for overilet på Dr. Phills lidt forvirrende beat. Når der går for meget battle-rap i den, så bliver niveauet også dalende og opmærksomheden flygtig. ‘Langt op’ er bare fyld, imens ‘Smadret’ og ‘Sæt i gang’ kun fænger delvist.

Det bliver pointeret mange gange på pladen, at Sphaeren laver musik til de indviede hiphoppere, som er nede med de små finesser og klassiske dyder. Men i en musikindustri som hele tiden ændrer sig, så får Sphaeren rigtig svært ved at få lidt af opmærksomheden. Det er ikke deres bedste album, men det holder et højt bundniveau med solide beats og dedikeret rap. Man sidder alligevel tilbage med en lidt skuffet følelse, fordi specielt Stik Op Jakob ikke altid virker 100 % veloplagt. Man får indimellem fornemmelsen af, at han har et ekstra gear, som han alt for sjældent anvender. Samlet set er ‘Indviet’ dog et godkendt album, der kommer tæt på de fire spots, hvor især ‘Dansk rap’ nummeret skinner op.

3 ud af 6 spots

null


Skrevet af Jaycob 20.01.2016 arkiveret under Anmeldelser |