06.07.2016

Kejser A – ‘Færdig’ (ep)

kejser aHan vandt MC´s Fight Night i både 2004 og 2010, og indimellem nåede han at hitte sammen med Ham den Lange med Haven Morgan via Karrierekanonen. Kejser A har dog på trods af sit åbenlyse talent aldrig været særlig produktiv, så det er først nu, at han smider en debutplade på gaden. Der er blevet rodet rundt i glemmekassen og fundet fem numre frem, som udgør ep´en ‘Færdig’. Det er et samarbejde mellem Idiotsikker Records og Run For Cover, som har gjort denne spændende udgivelse mulig.

Numrene er indspillet i perioden mellem 2011-2012, så de har altså ligget nogle år, før de endelig er kommet ud til folket. De er produceret af Galimatias, Triman Hunt og Steffen Aba, og er bagefter finpudset af Swab og Femma´r. Det er en klassisk westcoast-inspirerende lyd, som står godt til Kejser A´s lyriske univers, men det er dog også på lyd-siden, at det afsløres ep´en har nogle år på bagen. Det kan man til gengæld overhovedet ikke høre på Kejser A, fordi hans flow og tekster fungerer, og er helt up to date. På ‘Færdig’ bliver man ført rundt om hans store potentiale, som desværre ikke har kastet mere af sig.

Kejser A har et opløftende og lettilgængeligt flow, som han ubesværet bevæger sig over produktionerne med. Hvis du før har nydt hans skarpe rim og stemme i Fight Night regi eller i Haven Morgan, så vil du uden tvivl også syntes godt om denne “glemte” ep. For Kejser A har masser at fortælle og med en lidt skæv indgangsvinkel til emnerne, så skiller han sig ud i mængden. Selvom numrene ikke er splinternye, så er de stadigvæk holdbare, da Kejser A er en kompetent rapper med stor force i historiefortællingen. På ‘Det for sygt’ er selvransagelsen pakket ind i en anderledes fortælling, hvor humoren blandes med mere alvorlige problemer.

“Ti minutter – et kvarter efter Christoffer er skredet dagen efter/ Jeg sidder og tegner en fisse i et af mine kladdehæfter/ Prøver at få den til at ligne Anna Davids/ Da jeg er færdig skriver jeg, lavet af dampbarn/ På glatis/ I baggys/ Hell yeah det er et køterliv som Kim Hot/Hælder lidt vin op og giver min Magermayn-dukke lidt lipgloss.”

“Du lever som en bums Andreas/ En hjælpeløs knægt uden selvrespekt/ Der alt for sjældent svinger pen og blæk/ Og der er en masse gode kort i dit deck/ Du har fået et talent skænket/ Men har pisset det væk.”

Kejser A navigerer stilsikkert og kraftfuldt rundt, som en erfaren rapper med flere albums på cv´et. På ‘Wiggadosk’ er han frisk og battlene, men stadig ikke bleg for at tale om sine egne problemer. Om det er en pige, som har haft indvirkning på Kejser A´s lave produktivitet, skal ikke kunne siges, men i hvert fald er der to numre, som er dedikeret til ulykkelig kærlighed. De minder dog ikke om hinanden, for imens ‘2011’ er stemningsfuld og depressiv på den fede måde, så har ‘Du fortryder det’ en anden indlevelse og legende tilgang.

Det store højdepunkt kommer dog med historien om den intelligente dreng ‘Lukas’, hvis tanker og handlinger bliver misforstået. Det er en utrolig velskrevet og dragende fortælling, der folder sig ud over 13 minutter, og som gør hele ep´en et lyt værd. Nummeret er en lille genialitet fra Kejser A, som bare har ligget gemt væk. Så tak til Idiotsikker Records og Run For Cover for at grave den frem til glæde for alle danske hiphop fans. Det er ét af de mest gennemarbejdede og gribende fortællinger i dansk hiphop med dybdeborende lyrik og en overraskende slutning.

‘Færdig’ er et vidnesbyrd om, hvor meget talent der gemmer sig i Kejser A. Man kunne godt have håbet på flere udgivelser fra hans side, for det der er blevet fundet frem fra gemmerne, er af høj kvalitet. Forhåbentlig er titlen ikke et faktum for hans rap-karriere, for lad os håbe der kommer mere musik fra Kejser A.

4 ud af 6

null

Skrevet af Jaycob 06.07.2016 arkiveret under Anmeldelser |