26.09.2013

DemoSpot no.3: Dejknægten

dejknægten1Før der var SuparDejen, var der Dejknægten. Han huserede i 90ernes Ballerup – men som DJ, ikke som rapper. Her er historien om, hvordan en af Helt Sikkert-crewets mest markante stemmer selv endte bag mikrofonen på et medieskole-afgangsprojekt, der blev begyndelsen til Sphaeren.


DemoSpot er RapSpots digitaliserede hiphop-museum, der tager dig med tilbage til en pionertid, hvor internettet endnu var et plotelement i sløj sci-fi, og dansk rap foregik til obskure jams og på kassettebånd, man fik overspillet af sin homie. Start eventuelt med PTA’s forord til projektet og kom i museumsstemning.

Da Dejknægten rappede sine selverklæret underlige tekster på demoen ‘Dejen’ i 1996, var han egentlig DJ i Ballerup-firspandet SÅB (Sons Åf Bjarne) – kunstnernavnet fik han af sin med-DJ Mugge Vejmand og gruppens hypeman G, som en kærlig reference til den chubby Ice Cube-krakter Doughboy fra ‘Boyz N’ the Hood’. Men efter demoen kiggede Dejknægten sig ikke tilbage og fortsatte som fuldblods-MC i duoen Kongen og Knægten sammen med Herlev-rapperen Kongkret aka Stik Op Jakob.

Både makkerparret, der senere blev til Sphaeren med Mugge som tredjehjul, og rapperen/produceren nu kendt som SuparDejen, satte for alvor ild i undergrunden med bidrag til de legendariske kompilationer fra Helt Sikkert i slutningen af 90erne. Solodebuten ‘Intelligens uden Konsistens’ udkom i 99, og i nullerne fulgte blandt andet tre albums med Sphaeren. Efter et mellemspil under fødenavnet Martin J, har SuparDejen udgivet sit andet soloalbum ‘King Kong’ i sensommeren 2013.

Hvordan blev demoen til?
SÅB var bare for sjov, og det var aldrig meningen, at der skulle komme noget ud af det. Mugge og jeg var DJ’s, men vi skrev allesammen tekster, i øvrigt både på dansk, engelsk og tysk, og jeg producerede på en gammel Amiga 500. Da vi var to DJ’s, og rapperen Usle Dan ikke var så god til takter, endte jeg med at rappe mere end planlagt.

Jeg gik på det tidspunkt på en medieskole, hvor jeg gjorde, hvad jeg kunne for at lave så lidt som muligt. Men man skulle lave en eller anden form for afgangsprojekt, og så blev jeg overtalt til at indspille noget af det musik, jeg gik og skrev. Så jeg gik igang med nogle beats. Nogle lavet på Amiga, nogle på PC og andre på skolens harddisk-recorder. Så begyndte jeg at skrive nogle tekster og finde ud af hvilke gæster, der skulle med på projektet. Det blev til optrædener af Kongkret, Den uartige foged (Thomas Byfoged), DJ T-Pot (Funk Knox) og Saftiman (Prober). Og en masse Poul Bundgaard-samples.

Da jeg jo gik på medieskolen, kunne jeg indspille hver dag. Jeg havde nøgle og kode til bygningen og kunne være der om aftenen. Det var mest der, der skete noget, når man var alene og der var ro på – også der de andre drenge kunne indspille deres vers. Produktionen skete lige så meget derhjemme, der havde jeg mit eget setup, hvor vi senere indspillede Kongen og Knægten. Skolen havde et tidligt hd recording-studio, det var på PC med et interface og tilhørende program, der hed Session 8 – 8 på grund af hvor mange spor, det kunne klare. Jeg brugte forskellige mikrofoner til det, der var masser at vælge imellem på medieskolen. Brugte en dbx hardware compressor og en Quardreverb effektmaskine. Og en 1210’er og en gammel smadret scratch mixer.

Hvad var forventningerne til demoen og hvordan var responsen?
Der var ikke rigtigt nogen forventninger. Jeg var som sagt kun rapper, fordi andre ikke kunne, og regnede bestemt ikke med nogensinde at skulle spille live eller lave “rigtige” plader.
Som man kan høre på demo’en, er det et rimeligt fjollet tekstunivers – jeg har altid godt kunne lide lidt humor i mine tekster. Inspirationen kom som altid fra hverdagen, film og de folk jeg hang med på det tidspunkt. Og det er vidst også tydeligt at høre, at jeg har taget det meste i one-take og ikke har den store erfaring i at indspille.

Responsen var overraskende. En masse af mine venner gik og citerede linjer og syntes, det var et fedt projekt. Måske mest fordi at det udover humor indeholder en masse ærlighed.
Der blev lavet 2 CD-kopier af demo’en, hvilket idag ikke lyder af noget, men på det tidspunkt var det slet ikke hvermandseje endnu. Den ene CD blev på skolen (som ikke eksisterer mere, så gad vide hvor den er nu) og den anden har jeg stadig derhjemme. Jeg kopierede derefter en masse versioner på bånd, som jeg solgte out the trunk til mine venner. Prisen var vidst kun lige til at dække båndet.

Dengang havde man ikke de vilde computere, internettet var spritnyt i folks hjem, og jeg havde ikke lige nogle grafikkyndige venner, så coveret har jeg lavet på fem minutter i et eller andet primitivt pc-program. Det blev også mest lavet for, at man kunne se tracklisten. Det er printet i sort/hvid, da jeg ikke havde adgang til en farveprinter.

Nogle anekdoter i forbindelse med demoen?
Kongen og Knægten blev dannet under denne demo. Tracket hed sådan på grund af vores navne (Dejknægten og Kongkret), og det blev så også gruppenavnet.

Jeg startede min musikting med et brændende ønske om at være DJ og satte nogle beats sammen, så vi kunne få lavet noget, man kunne høre. Jeg rappede egentlig bare i mangel på bedre indtil dengang, vi dannede Helt Sikkert. Først der erkendte jeg, at det ikke blev DJ’ing, der blev fokus på, men derimod hele pakken. Rapper, producer og DJ.

Du kan både streame og downloade ‘Dejen’ på DemoSpots SoundCloud eller direkte fra boksen herunder.

dejknaegten temp 1Dejknægten
Demo: Dejen
År: 1996
1. ‘Intro/Kald mig dej’
2. ‘Ikke til at ælte’
3. ‘Folk og Foged’ feat. Den uartige Foged & DJ T-Pot
4. ‘Kongen og Knægten’ feat. Kongkret & DJ T-Pot
5. ‘Flad som en kat’
6. ‘E.G.O. (Enestående Genier Overalt)’ feat. SaftimanTjek også DemoSpot no.1: Svamp Ganstes og no.2: Kølig Kaj (& Konen)

demospot-logo-by-kaos_700

Museumsinspektører: Johnny Lund & Klaus Køhl
Forskningsassistent og vicevært: Papi Oh Noe
Forords-professor: PTA
Grafik: KAOS

En stor og særlig tak går ud til alle de folk, der har haft lyst til at dele deres forhistoriske kreativitet.

Fem svin til alle de folk, der har ladet os grave i deres kassettebåndssamlinger.

Skrevet af Papi 26.09.2013 arkiveret under Artikler |