31.12.2011

RapSpots årsliste: Det bedste og værste fra 2011

Så nåede vi igennem 2011, og som altid har RapSpots hiphop-elskende redaktion grundigt overvejet hvilke udgivelser, der har været værd at snakke om i år – på godt og ondt. Here goes!

Top 5 US-udgivelser
1. Tyler, The Creator‘Goblin’
Ud af det blå kom en vestamerikansk teenage-goblin fra helvede og rystede og chokerede hele hiphop-landskabet og dets fans i en grad, som ikke er set mage i årevis. Mange hiphop-fans har afskrevet OFWGKTA som noget hipster-shit, eller er blevet skræmt væk af meningsløse sammenligninger med Wu-Tang. Men det er en skam, for det fortjener de virkelig. Lyt til ’Goblin’, sæt dig til rette i samtalerummet hos Tyler og hans psykiater. Hør den unge mand fortælle om ninja-attentater, sin bedstemors sofa, kærestesorger, delfinsex og sandwiches. Det er fantastisk. God damn, Goblin!

LÆS ANMELDELSE

2. The Roots‘Undun’
Verdens bedste hiphop-band har endnu engang leveret et album, der er så bundsolidt, at nærmest ingen kan synes dårligt om det. The Roots var også #2 på vores liste sidste år, hvilket vidner om en gruppe, der både leverer høj kvalitet og kvantitet. ’Undun’ er et suverænt koncept-album om en fiktiv ung mand, der vælger de forkerte veje i livet. Ikke bare er her næringsfuld audio til øregangene, det er rent lyrisk også en åben plade, man kan boltre sig i, langt ind i 2012. Skønt. Men for f*#cks sake, hvorfor udkommer den ikke på vinyl? Har ?uestlove ikke et ma’fuckin’ pladebibliotek i sin kælder??

LÆS ANMELDELSE

3. Jay-Z & Kanye West‘Watch The Throne’
Kanye og Jay på samme album. Det kunne umuligt gå galt, og det gjorde det bestemt heller ikke. ’Watch The Throne’ er fyldt med musikalske topskud fra to af genrens absolut mest kompetente og dominerende artister i nyere tid. Der er næppe et eneste nummer på denne udgivelse, man kan beskylde for at være ringe. Sæt denne skive på, og dine højtalere får royal behandling fra ende til anden. Selv coveret er forgyldt. Suverænt. Men igen. Vinylen! Hvor er vinylen?!

LÆS ANMELDELSE

Her er, hvad vi ellers synes amerikanerne kunne i år:

Pharoahe Monch‘W.A.R. (We Are Renegades)’

Hassaan Mackey & Apollo Brown‘Daily Bread’

Og så har redaktionsmedlemmer også mumlet noget positivt om:
Atmosphere‘The Family Sign’, The Game‘The R.E.D. Album’ (LÆS ANMELDELSE), og Beastie Boys‘Hot Sauce Committee Part 2’

Top 5 danske udgivelser
1. Malk De Koijn‘Toback To The Fromtime’
2011 har været et år for landets helt tunge navne, som næsten alle har udgivet plader, og det kan mærkes på kvaliteten.
Førstepladsen går til Malken, der suverænt vandt RapSpots afstemning. Gudskelov kunne trioens comeback-plade leve op til de umenneskelig høje forventninger, deres fans havde til dem.
Tag din ’Pige, Girl’ i hånden, ’Klap din Hoddok’, tune ind på ’Radio Vojens’, lyt til ’BAB Melkon’ og find ud af hvorfor Melkon S er så guddommelig cool. Tag det fra Blæs Bukki, der i skikkelse af Rulle Rukbrød leverer sin karrieres måske bedste præstation. Malks toback! LÆS ANMELDELSE

Men det er bestemt også værd at tjekke op for resten af navnene på listen:

2. Per Vers’EGO’ LÆS ANMELDELSE

3. Suspekt’Elektra’ LÆS ANMELDELSE

4. L.O.C.’Libertiner’ LÆS ANMELDELSE

5. Trepac’Fatamorgana’ LÆS ANMELDELSE

Bobler: Marwan’Mennesker’ LÆS ANMELDELSE

Bedste koncerter
Malk de Koijn, Tap 1 – LÆS ANMELDELSE
Elzhi, Stengade LÆS ANMELDELSE
Rick Ross, Vega LÆS ANMELDELSE
Atmosphere, Roskilde LÆS ANMELDELSE
J. Cole, Vega LÆS ANMELDELSE

Årets bedste Mixtapes
Elzhi‘Elmatic’
Pusha T‘Fear of God’
Curren$y & Alchemist‘Covert Coup’
C-Rayz Walz‘All Blvck Everything’
XV‘Zero Heroes’

Årets Hardcore udgivelser v/ Falco Lamb.
Reef The Lost Cauze & Snowgoons‘Your Favorite MC’
Black Milk & Danny Brown‘Black & Brown’
Slaine‘A World With No Skies 2.0’

Årets største skuffelser v/ Spit Q og Toobs:

Bad Meets Evil‘Hell: The Sequel’ LÆS ANMELDELSE
Lil Wayne‘The Carter IV’ LÆS ANMELDELSE
Lupe Fiasco‘LASERS’ LÆS ANMELDELSE
Jedi Mind Tricks‘Violence Begets Violence’
DJ Shadow‘The Less You Know…’

Årets danske nyskabelse v/ Køhl

Det politiske strichtly underground pladeselskab: Kontrafon. Med udgivelser som Raske Penge & Klumben (Bor her / Rundt), Topgunn & Klumben “Du er en Lort” mv. / Dancehall stickup.

Årets what the fuck begivenhed v/ Spit Q
Canibus leverer sløjt distrack til J. Cole og undskylder umiddelbart efter i en video, der ligner noget der ikke skulle have været offentliggjort.

Årets hipstermagnet v/Toobs
OFWGKTA
Kidd
Mac Miller

Årets ‘hvad-kan-de-stadigvæk-lave-musik?!?’:
Mobb Deep‘Dead Man Shoes’

Årets beatmaker anbefaling v/ Julaw:
Gramatik. Han repper NY, men kommer fra Slovenien.

Årets Rapspot-rant v/ Papi
Forfattet af Ed Lover, 23. juni klokken 12:13
“Vores samfund belønner pikslikkerne, sådan har det altid været og sådan vil det altid være(i hvert fald så længe det har den struktur). Hvis du vil bemærkes i vores samfund skal du flex med pøblen, ride med på bølgen og i vores tidsalder først og fremmest være dygtig til at iscenesætte dig selv. (….)
Hvorfor skal jeg bruge min tid på at lytte til nogle drenge der har hype, men ingen skills, når der findes så meget dope shit derude at lytte til? OG HVORFOR FUCK SKULLE JEG BRUGE TID PÅ AT SE INTERVIEWS MED BØRN DER VAR I FARS PUNG MENS JEG SPILLEDE PIK TIL PEPA? (…)
Det er populær kultur. Hipster rap. Fuckin microwave popcorn ass skotsktærnede bæltetaske-overskulderen-bærende små tomme skaller all bling no skills…
Don’t belive the hype!!”

Forkortet af red. Læs hele indlægget her

Årets vigtigste RapSpot-boardindlæg, måske nogensinde, ever v/Papi
Forfattet af Ruuuuuuuuuuu, 9. februar klokken 02:16
“Nogensinde nogen af jer der har tænkt over hvor nice et dyr spækhuggeren er? ok lidt hurtig basic info.
Først og fremmest: Spækhuggeren er ikke en hval, det er en delfin. Ikke noget gay-flipper-lort tho, men like den mest badass fucking delfin you could ever imagine.
Check f.eks: Spækhuggere finder, jager og dræber hvidhajer for at æde deres lever. Hvidhajer er 7 meter lange, 2 tons tunge DRÆBERMASKINER – men spækhuggeren du ved.. Den er pisse ligeglad. Den fucker dem som Joe True fuckede FIP og dét UDELUKKENDE for at æde deres lever… Hvorfor? Fordi at de synes at den SMAGER FUCKING GODT! (…) Dyrk lige at den ALDRIG har dræbt mennesker før den bare FIK FUCKING NOK af en fucking irriterende træner i et bassin. ALDRIG. Hvorfor? Fordi den er smart nok til at vide at den er kongen af ALT under vandet og kan fucke med ALLE som det passer den (ink. de store hvaler på 100+ tons…!!) – bare IKKE mennesket – fordi vi har syge maskiner som den ikke kan fucke med.
Dertil kommer at de bare er hjernedødt graciøse og nice at se på. Og søde (overfor mennesker – overfor alle andre arter er de fucking frygtindgydende og noiaen).
SPÆKHUGGERE”

Forkortet af red. Læs hele indlægget her.

Redaktionen vil godt sige farvel, tak for alt og R.I.P. til Aarhus Took It.

Vi vil også rigtig gerne høre, hvad du synes om vores årsliste, og se hvordan din ser ud. Det sker lige her!

Se også sidste års liste her, samt 2006, 2007, 2008 og 2009.

GODT NYTÅR!

Skrevet af Falco Lamb 31.12.2011 arkiveret under Artikler |