05.01.2011

Hiphop-året der gik: RapSpots årsliste 2010

Tømmermændene efter festen er ovre og det 11. hiphop-år i det nye årtusind er nu endegyldigt forbi. Derfor har RapSpot-redaktionen vanen tro kigget pladehylderne igennem og kreeret en liste med det bedste hiphop fra 2010.


Top 5 bedste US-albums

1. Kanye West ’My Beautiful Dark Twisted Fantasy’

En ting som RapSpotterne har været rørende enige om i år er, at det har lykkedes Kanye West at feje alt og alle andre hiphop-udgivelser af banen som var de en bunke krummer. ’My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ fik ikke bare RapSpots anmelder til at sætte strøm til seks blændende Spots. Pladen fik også tildelt næsten tre gange så mange point af RapSpots redaktion i udvælgelsen af årets album.
Det hjælper åbenbart at vende tilbage til at rappe, have flere Wu-medlemmer som gæster og i det hele taget bare udgive et album der er velproduceret, varieret og som varer længe.
LÆS ANMELDELSE

2. The Roots ‘How I Got Over’.

Mindre enige, var vi om resten. Alligevel endte verdens bedste hiphop-band The Roots på en andenplads med deres niende studieudspil. ?uestloves produktioner holder fra begyndelse til slut og Black Thought beviser endnu engang at han er blandt de mc’er der er sværest at sige noget som helst dårligt om. I øvrigt er Dice Raw overordentligt godt repræsenteret på denne plade. Not bad!
LÆS ANMELDELSE

3. Big Boi – ‘Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty’
Selvom Outkast blev dannet for mere end 20 år siden er dette faktisk det første deciderede solo-album der er kommet ud af gruppen. Big Boi har brugt omkring halvdelen af sit liv på hiphop og hans første plade er festlig, up-tempo og god nok til at lande i top-3 på RapSpots årsliste. Tillykke gamle dreng.
LÆS ANMELDELSE

Og her er så resten af årets mest skinnende bling:

4. Nas & Damian Marley‘Distant Relatives’
5. B.o.B ‘The Adventures of Bobby Ray’

Flere har også peget på

RJD2‘The Colossus’ og Roc Marciano‘Marcberg’ som gode bud. Ligesom flere har besluttet, at årets skuffelse for dem er Eminem’Recovery’ (Tre dårlige plader i træk, Em. Kom on!)

og så skal vi til…

Top 5 danske album

1. KVBeats‘The Résumé’

Okay, indrømmet. Vi, her på redaktionen er måske temmelig inhabile. Men alligevel har vi valgt at tildele førstepladsen til RapSpots founder K-V. Victor har arbejdet benhårdt på denne plade i årevis. I perioden har han forhandlet diverse aftaler igennem via MySpace, konfronteret amerikanske gangsterrappere i danske fitnesscentre når de ikke havde leveret deres vers. Og så er han blevet narret for DKK af Cappadonna fra Wu-Tang. Alt dette er dog i sidste ende blevet til det album som vi har valgt at kalde årets bedste fra Danmark.

Her er resten af listen:

2. Pede B‘Jungleloven’
3. Mikkel Mund’Udsigten fra den usle side’
4. Per V ’10+20+30’
5. M-Cnatet‘Om nogen’

Bobler: ChimneySwift’The Odd Movement’

Bedste koncert

Blandt årets bedste liveoplevelser sender vi især beundringsfulde tanker til:
Brother Ali på Roskilde Festival
MF DOOM i Vega
Nas & Damian Marley i Vega – LÆS INTERVIEW
Black Milk på Loppen
Talib Kweli i Pumpehuset
Til gengæld vil vi helst ikke tænke tilbage på Missy Elliot i Vega og slet ikke.. . Sensational & Spectre på Roskilde Festival der denne aften i juli tog titlen som historiens største what-the-fuck-oplevelse indenfor hiphop på dansk jord.

Årets hiphop-relaterede udgivelser v/ Bo Pee

1. John Legend & The Roots: ‘Wake Up’
2. Peder‘Dirt & Gold’
3. Black Keys‘Brothers’
4. Gonjasufi‘A Sufi And A Killer’

Årets hardcore udgivelser. v/ Falco Lamb.
1. Necro‘DIE!’
2. Canibus‘Melatonin Magik’
3. Q-Unique‘Between Heaven & Hell’
4. DJ Muggs Vs. Ill Bill‘Kill Devil Hills’
5. Vinnie Paz‘Season of The Assassin’

Top 3 over årets mest kreative pladeudgivelser i DK v/ Johnny Lund
1. Goodiepal‘Danske Folkegave’
2. GreenShades Radio‘Amen for Weed/Hi-Life’
3. Ormen’Skitsebogen’

Top 1 RapSpot-board Rant v/ Papi

Det har været et godt år for de klassiske HateSpot-vredesanfald. Alle fulgte fx med stor interesse sagaen om den lilla Lakers-jakke, der blev hugget til Took It og senere samme nat hugget igen på Buddy Holly.
Og så var der The Alleged Return of Selveste Carsten Willer Hamselv (slå det op i en bog), der på gangsta-valbyengelsk fra en i.p. sporet til L.A. sluttede af med et: “U can find me on facebook. I never disaperde I been hip hop and always will be till I die so haters suck my dick and stfu lol.”.
Prisen for det bedste RapSpot-Rant i 2010 går dog til lisbent IE klon, der tilbage
i februar fik sendt blandt andet denne ord-knytter af sted (forkortet af redaktionen):
”i hiphoppers har saa damn travlt med at ligne hindanden saa at sige, at falde inden for rammerne af hvad der er ”rigtig” dope. Totalt ynkelig massepsykose, og naar saa en original G kommer forbi og spytter real shit fra hoftebenet er i saa forsluget i jeres crunkretarded 50 cent wanksta pis at i ikke engang vil gaa med til at kalde det musik. Jesus christus mand, kom over jeres usikkerhed og vaer original med et eller andet fuckt up. Har vi ikke hoert paa nok fucking socialrealistisk lorte beskrivelser af everyday thuglife? Jeg har i hvertfald, giv mig en mc der tager for meget LSD og rapper om hvad ham den kunstige intelligens fra andromedar galaxen diskuterede igaar paa astral planet. Hvor er det henne i dansk rap? Danske menneske du skuffer mig.”

Top 1 RapSpot Fanmail v/ Papi:

RapSpot er i år blevet det hotte shit i Rusland og de tidligere Sovjet-republikker, og fanmailsne vælter ind. Fx fra 11-årige Aleksey fra Omsk, der er lam i benene, og 13-årige Elena fra Saratov, der har en syg bedstefar. Det najseste kom dog fra Roman K fra Arkhangelsk, der rigtig rigtig godt kunne tænke sig nogle RapSpot-“suvenirchiki” (?) og blandt andet skrev: “I wish you only the prosperity and future development. Do not lose heart and be always cheerful and cheerful. Good luck.
Lige over, Roman, lige over og godt nytår.

Årets alt-muligt du ikke havde regnet med v/ Julaw
Bedste tilbagevendende hiphop-event vest for storebælt:
“Blauw Blauw!” på V58 natklub i Århus, med Static og Bang Bang bag pladespillerne.

Årets wildcard-appearance af dansk rapper:
Julaw på ecuadoriansk live-tv (SKAMLØS selvpromo!)

Årets post-whore:
Mester Jacob og hans missisippipii-eventyr

Årets “Velkommen tilbage, I har været savnet”:
Bumsestilen

Årets “Farvel, I vil blive savnet”:
Spytbakken mixtape

Årets “Farvel, I vil ikke blive savnet”:
OA

Årets “Åh-nej-ikke-igen” v/ Toobs
Akon skal ødelægge hiphop-omkvæd. I dette tilfælde første udspil fra ‘Detox’. What the whaaat.

Årets YouTube fænomen v/ K-V

The Bedintruder Song

RapSpot vil gerne sige RIP til GURU, ønske alle et godt 2011 og meget gerne se jer lave jeres egne årslister her!
Genopdag også 2006, 2007, 2008 og 2009.

Skrevet af Falco Lamb 05.01.2011 arkiveret under Artikler |